PR

2021.04.27. 15:13

Érdemes-e vásárolni laptopot operációs rendszer nélkül?

delmagyar.hu

Magától értetődő, ha online boltban vásárolunk laptopot, akkor előre telepített Windows rendszerrel kapható. Anélkül, hogy tudnánk, a Microsoft Windows licenc költségét a laptop ára már tartalmazza. Windows nélkül is lehet laptopot beszerezni csak a hosszan tartó működés érdekében később külön kell megvenni a szoftvert. Nagyon sok operációs rendszer van a piacon: Windows, Linux, vagy az Ubuntu. Sokan sajnos nem néznek utána, hogy az olcsó notebook valójában nem az, hiszen később nekünk kell megfizetni az OP rendszert, mert vagy demót adnak a laptophoz vagy féléves licenszet. Cikkünkben azt járjuk körbe, hogy mire kell odafigyelni, ha nincs ilyen rendszer a hordozható számítógépen.

Fontos az operációs rendszer

A Linuxos és Windows-os laptopoknál, mi vásárlók döntjük el, hogy ezek rendszerek nélkül vagy a telepített szoftverrel együtt akarjuk-e megvásárolni a nekünk tetsző terméket.

Az operációs rendszer (OS) a számítógép felhasználói és a számítógépes hardver közötti interfész. Az operációs rendszer olyan szoftver, amely elvégzi az összes alapvető feladatot, mint a fájlkezelés, a memóriahasználat, a folyamatkezelés, a bemenetek és a kimenetek működtetése, valamint a perifériás eszközök, például a lemezmeghajtók és a nyomtatók vezérlése. A számítógép és a szoftver kölcsönhatása nagyon összetetté vált. Ha nincsenek megfelelően összehangolva egymással, akkor gyorsan problémát okozhatnak, függetlenül attól, hogy Windows vagy Linux rendszert használunk, a megoldás egy stabil és ésszerű telepítés.

Ha egy webshopban veszünk Windows-t futtató laptopot, akkor nem mindig kapunk teljes értékű szoftvercsomagot. Az a jó, ha a kereskedő már előre felhívja erre a figyelmünket. A bloatware vagy a crapware olyan alkalmazások és beállítások, amelyeket a gyártó előre telepít az új laptopokra. Ezek legtöbbször felesleges és próbaidőszakos programok, amelyeket később meg kell vásárolni, hogy rendesen működjenek. Az IT-ben jártas szakértők szerint, többek között a Dell, a HP, a Lenovo, az Asus és az Acer laptopok súlyos sebezhetőségeket tartalmaznak a bloatware jelenléte miatt. Anélkül, hogy tudnánk választani, az előre telepített bloatware mindig benne van gépben. Ezeket kiszűrhetjük, ha utána érdeklődünk, hogy adott laptop tartalmaz-e Windows 10-et, és ha igen, a teljes termékkulcsot kapjuk-e meg. A notebook így biztosan drágább lesz, viszont a későbbiekben nem érhetnek meglepetések, illetve váratlan kiadásokkal sem számolhatunk.

Megéri-e az olcsóbb laptop?

A Windows nélküli laptop automatikusan alacsonyabb vételárat jelent. Fogalmazhatunk úgy, hogy nem kell pénz kiadni feleslegesen egy Microsoft licencért. Később is megvásárolhatjuk, vagy interneten keresztül előfizethetünk rá és akkor használjuk, amikor csak szeretnénk. Igen ám, de minek fizessünk dupla annyit, mikor a géppel együtt megvehetjük a termékkulcsot? Ha nem értünk a telepítéshez, akkor még rosszabbul járunk. Az üzletekben történő vásárláskor a telepítésért sok esetben extra díjat számolnak fel, az online áruházakban erre nincs lehetőség,

Működhet egy laptop Windows nélkül?

Ha úgy nézzük a Windows a számítógép lelke, ugyanis ez az operációs rendszer platformot biztosít a programok, például a webböngésző futtatásához. Operációs rendszer nélkül a laptop csak egy bitekből és byteokból álló adathalmaz, amelyek nem tudják, hogyan kommunikáljanak egymással, vagy a felhasználóval.

Nem olyan, mint az Office szoftvercsomag, amely nélkül teljesen jól működik a rendszer, ha alternatív megoldást (pl.: OpenOffice) programot választunk. Amikor tehát laptopot szeretnénk venni, alaposan olvassuk el a terméktulajdonságokat, inkább legyen rajta megbízható OP rendszer, még, ha emiatt drágább a készülék. A hosszabb távú működéshez nem szabad spórolás miatt kihagyni a nélkülözhetetlen elemeket. Célszerű szakértőhöz fordulni segítségért, vagy az online üzletekben chaten, illetve e-mailen érdeklődni a részletek miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában