Félrfiak Fókuszban

2021.04.06. 07:59

Üvegesnek állt hétezer forint kezdőtőkével – Varga Gusztáv a mérhető teljesítményben hisz

A dél-alföldi régió ismert üveges vállalkozása, a Szilánk 2012-ben a nemzetközi porondon is jól csengő CE Glass Industries nevet vette fel. Ennek jelentése hűen tükrözi Varga Gusztáv cégének pozícióját, amely 32 év alatt Európa-szerte élvonalbeli gyárrá nőtte ki magát. (x)

delmagyar.hu

20210316 Szatymaz Szatymaz CE Glass üveggyár képen: Varga Gusztáv igazgató lányával képen: Török János TJ Délmagyarország

Fotó: Török János

Harmadik generációs családi vállalkozást igazgat. Nagyapja 1918-ban Keszthelyen üveges műhelyet nyitott; a „cutting edge” kifejezés vajmi keveset mondhatott neki. Ehhez képest ön a legkorszerűbb, piacvezető üvegpalotát irányítja Szeged határában. Álmában sem gondolta?

Először valóban nem: üvegezésből élő szüleim bánatára a jogi egyetemet nem fejeztem be, kerékpárommal és 7 ezer forint tőkével 1989-ben megnyitottam Varga Üveges Műhelyemet. Amikor a Szilánk az egykori konzervgyár épületébe rendezkedett be, megígértem a kollégáimnak, hogy hamarosan egy üvegipari funkcióval megépített, zöldmezős gyártelepre költöztetem a céget. Legnagyobb büszkeségemre ez 2012-ben megvalósult.

Évente milliárdos nagyságrendben fejleszti a vállalatot. Idén mi a cél?

2021-ben kiemelkedően nagy beruházást hozunk tető alá: az 5400 négyzetméteres termelőcsarnok-bővítéshez új technológiák, gépsorok társulnak. A többi között új edzőtechnológiát, hőszigetelő gyártósort, laminált üvegvágó komplexumot szerelünk be, illetve nagy nyomású vízzel üveget vágó berendezés kerül a csarnokba. Mivel az ipar élvonalába tartozunk, mindig tele vagyunk tervvel – hiszen a név kötelez. Legnagyobb erősségünk a versenyképes ár-érték arány, az ügyfélközpontúság, a megbízhatóság. Franciaországban, Spanyolországban, Németországban, Romániában, Oroszországban úgy ismerik a CE Glass-t, mint Közép-Európa meghatározó üvegipari feldolgozó vállalatát.

Mi kellett mindehhez?

Szorgalom, szerencse és remek munkatársak. Ha őket jól tudom irányítani, a siker nem marad el. Csakis munka közben ismerhető meg az ember. Számomra nagyon fontos a konkrét, mérhető teljesítmény: az eredményeket szeretem értékelni, nem pedig a tevékenységet. E szemlélet talán a sportos énemből ered: napi másfél órát edzek, ami az állóképességemet javítja, illetve segít levezetni a feszültséget. Az a menedzser, aki stresszes élete mellett spórol a mozgással, a hatékonyságát elveszíti a munkában – a XXI. századi menedzsernek kötelező sportolnia. De nekem a nevetés is bevált!

Ha fontos a sport, akkor a csapatjáték is az?

Ez nálunk elengedhetetlen. Hálás vagyok, hogy tapasztalt kollégáimmal már fél szavakból értjük egymást, tudunk együtt gondolkodni, a kezem alá dolgoznak. A 10, 20 éves törzsgárdatagok mellett idén először 30 éve itt dolgozó munkatársat is köszönthetünk. De kell a fiatalos szemlélet is: tudatosan építem az életemet, folyamatosan aktualizálom az ismereteimet vezetésmódszertanban, infótechnológiában, termelésben, értékesítésben egyaránt. A cél: hosszú távon is az élvonalban maradni.

Ebben segítik gyermekei?

Szerencsésnek érzem magam, hogy mind a hárman kiváló képességűek, viszik tovább a negyedik generációs vállalkozást. Kiskoruk óta jelen vannak a cég életében; idősebb lányom az egyetem mellett részt vesz a HR- és marketingmunkában. A fiatalabbik is közgazdaságtani pályára készül, a fiam ingatlanértékesítési és bérbeadási területen dolgozik. Neki köszönhetem egyéves unokámat.

Tavaly a pandémia átmeneti megtorpanásra késztette a CE Glass-t, mi a helyzet most?

Két hónapra valóban lassult a gyártás, addig is új megrendelőket kutattunk fel, munkahelymegtartásra törekedtünk. A 2021-es állami családtámogatási program az építőipar fejlődésére is kihat. Ezért megnövekedett rendelésállományra, nagyobb termelésre számítva újabb 60–62 főt veszünk fel. Ez megyei vonatkozásban – magyar cégtől – igen szép siker.

Az új munkavállalóknak mivel kecsegtet a CE Glass?

Üvegipari képzés jelenleg nincs az országban, ezért a szakma csakis a gyakorlatban tanulható meg. Munkavállalóinknak karrierlehetőséget, hosszú távú együtt gondolkodást nyújtunk. A fizikai állomány négyszintes betanulási programban vesz részt, amelynek végén a legjobbak betaníthatják az újakat. A szellemi állományra is érvényes a betanítás és az előrelépési lehetőség. Mindkét nem képviselőit szívesen látjuk. l

Névjegy

Varga Gusztáv 1965-ben született Szegeden. A jogi egyetemet otthagyva üveges vállalkozást indított. A CE Glass Industries a hazai építészeti síküvegipar meghatározó termelő, kereskedelmi és szolgáltató cégcsoportja. A 32 éves vállalat tulajdonosa, elnök-vezérigazgatója nős, három gyermek édesapja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában