Szeged

2021.05.16. 13:35

A távközlés csodálatos világa

Újra látogatható mától a Neumann Társaság Informatikatörténeti Kiállítása a Szent-Györgyi Albert Agórában.

Munkatársunktól

Szeged 2021.05.14. Telefónia telefon kiállítás az Agórában fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Frank Yvette [email protected]

Az újranyitást új attrakcióval ünneplik, a hazai távközlés történetét feldolgozó, laikusoknak és szakértőknek egyaránt számos érdekességet kínáló tárlattal várják a látogatókat. A Telefónia 1890-1980 című kiállítás aktualitását az adja, hogy 1968 óta május 17-én ünnepeljük a távközlési világnapot arról megemlékezve, hogy 1865. május 17-én Párizsban húsz ország képviselője írta alá a Nemzetközi Távközlési Egyesület létrehozásáról szóló alapító okmányt.

A távközlés a számítógép-­hálózatok alapja, mindennapi életünk nélkülözhetetlen része, amelynek fejlődésében a magyar feltalálók kiemelkedő szerepet játszottak. Puskás Ferenc 1879 júliusában a fővárosi Gyöngytyúk utca 17. szám alatt mutatta be először a telefont, amely emeleti lakása és a földszint között biztosított összeköttetést. Később szintén ő helyezte üzembe hazánk első telefonközpontját ötven előfizetővel. Az újonnan nyíló tárlaton a nevéhez kötődő ritkaságok mellett a fejlődés további mérföldkövei is megtekinthetők, mint a Kiss-féle kékíró távírógép vagy a CB 35 kurblis telefonkészülék 1937-ből. A kiállítás 18 év felett csak védettségi igazolvány felmutatásával látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában