Mihalec Gábort Sándorfalván lelkészként, Európa-szerte sikeres párterapeutaként is ismerik

2021.05.09. 19:00

Ha egy kapcsolat nem működik jól, abba nem kell beletörődni

Nem hitt Istenben, de 16 évesen saját bőrén tapasztalta meg erejét. Nem hitt a pszichológiá­ban, de az egyetemen volt olyan tanára, aki elfogadhatóvá tudta tenni számára. Mihalec Gábort a véletlenek sodorták oda, ahol van: lelkész és párterapeuta lett. Hisz benne, hogy minden párkapcsolat megjavítható, szakértelmét és eredményeit pedig nemcsak hazánkban, de Európa-szerte is elismerik.

Timár Kriszta

Sándorfalva dr. Mihalec Gábor Adventista lelkész és párterapeuta képen: párterapeuta illusztráció fotó: Török János TJ DM

Fotó: Török János

Mihalec Gábort a sándorfalviak elsősorban lelkészként ismerhetik: a Hetednapi Adventista Egyház helyi gyülekezetét vezeti. Párterapeutaként azonban országosan, sőt Európa-szerte is ismert: évente több száz előadást tart. A kétgyermekes családapa azt mondja, két munkája elválaszthatatlan egymástól, hiszen akármelyikkel is foglalkozik éppen, arra hatással van másik hivatása is.

– A vallással meglehetősen különös módon kerültem kapcsolatba – kezdte történetét. – A családunkban egyedül a nagymamám volt hívő. Én akkoriban szkeptikus gyerek voltam, még ki is csúfoltam emiatt. Aztán 16 éves koromban egy olyan krízist éltem át, amiből nem láttam ki­­utat. Ekkor életemben először imádkozni kezdtem. Azt kértem az Úrtól, ha létezik, oldja ezt meg. Három nappal később a probléma megoldódott, én pedig megértettem, hogy hiba volt kételkednem. Vásároltam egy Bibliát, majd minden egyház lelkészét meglátogattam, és megkérdeztem őket, miben és miért hisznek. Otthon aztán mindezt összevetettem a Szentírással, és eldöntöttem, melyik felekezethez szeretnék tartozni – mesélte.

Párterapeuta is személyes indíttatásból lett

A párterápia az egyetemi évei alatt talált rá, amikor Németországban tanult teológiai mesterképzésen. – Azt éreztem, hogy a lelkészi eszköztár véges, sok esetben több kell annál, mint hogy imádkozz és minden rendben lesz. A pszichológiáról viszont az volt a véleményem, hogy minden szakember saját érzéseire hagyatkozva ad tanácsokat. Ott viszont volt egy tanár, aki tesztekről és mérhetőségről beszélt. Ez volt az, amit kerestem ebben a szakterületben, a kézzel fogható dolgokat, ezért áthallgattam onnantól kezdve pszichológiai kurzusokra is. Persze ahhoz, hogy párterapeuta legyek, kellett a személyes indíttatás is. Igen, az én házasságom is válságba került. A fiunk egyéves volt ekkor: én sokat voltam távol, minden a feleségem nyakába szakadt. Három hónap alatt 60-ról 38 kilóra fogyott, és nekem észbe kellett kapnom: va­lami nagy baj van a családomban, ezért szakember segítségét kértük. Azt láttam viszont, hogy nincs benne a köztudatban, hogy ha egy kapcsolat nem működik jól, abba nem kell beletörődni. Ezért elhatároztam, hogy én leszek az, aki ezt elmondja – magyarázta.

Minden beszélgetésbe egy kicsit belehal

Mihalec Gábor – bár mostanra nemzetközileg elismert szakemberré vált – hetente egy napot tart csak párterápiás foglalkozásokat.

Mint fogalmazott, ennyi az érzelmi teherbírása.

– Megtehetném, hogy távol tolom magamtól mások problémáit, de én nem ilyen vagyok. Nagyon komolyan veszem mások szenvedését, a feleségem szerint minden ilyen beszélgetésbe egy kicsit belehalok. Szerencsére ma már sokan nem problémával érkeznek hozzám, mert megtanulták, hogy egy jó kapcsolatért folyamatosan tenni kell. Ők azért járnak a foglalkozásokra, hogy a jó még jobb legyen, és ne romolhasson el – fogalmazott.

Hitéleti tevékenységével kapcsolatosan megjegyezte, amikor párterapeuta, lelkészként nem él vissza a helyzettel, mint missziós lehetőséggel, saját magában azonban ezt a két munkát nem tudja elválasztani.

– Előfordult például, hogy egy hölgy azzal keresett meg, a párja nem fordít rá elég figyelmet, inkább a feleségével tölti az időt. Erre én azt mondtam neki, maximum a férj és a feleség kapcsolatának megmentésében vagyok hajlandó segíteni – mesélte.

A hét többi napján Mihalec Gá­­bor bibliaórákat tart, lelki gondozást végez, most pedig rengeteg idejét leköti az építkezés is, hiszen az immár közel 80 tagot számláló sándorfalvi gyülekezet nyártól a készülő új épületben találkozhat, amelyre minden fillért maguk adtak össze. Mindezek mellett rendszeresen tart tréningeket, több könyvet is kiadott, az immár egy éve tartó járványhelyzet idején pedig ingyenes online előadásokat tart, csak ebből eddig több mint 130-at készített. A vasárnap pedig szigorúan a családé, olyankor telefonhívást sem fogad.

A titok: figyelni egymás jelzéseire

– Huszonegy évesen vettem el a feleségemet, immár 26 éve va­­gyunk házasok. Hiszem, hogy ha egyszer valaki olyan krízisbe kerül, mint mi, érzékennyé válik arra, ha valami gond van. Mi a legelső jelnél megbeszéljük ezt, és változtatunk, együtt formáljuk a kapcsolatunkat. Ennek köszönhetően azóta sem volt komolyabb konfliktusunk. Azt gondolom, csupán ennyi a jó kapcsolat titka. Nem hiszek egyébként abban, hogy mindenkinek csak egy igaz szerelme lehet az életében, és ha őt nem találja meg, nem lehet tökéletes a kapcsolata. A titok az, hogy figyeljünk egymás jelzéseire, védjük egymást, így formálva kapcsolatunk teherbírását. A legjobb pedig az egészben, hogy nem is feltétlenül kell, hogy ebben mindkét fél higgyen.

Sokszor fordul elő, hogy a párnak csak az egyik tagja keres fel, vagy csak az egyikük partner a közös munkában. Ezt azért nem tartom gondnak, mert az én „betegeim” nem a pár tagjai, hanem maga a kapcsolat. Azon pedig egyoldalúan is lehet javítani. Hiszen ha eddig polkát jártak, de az egyik fél egyszer csak keringőzni kezd, a másik hiába ugrál továbbra is, előbb-utóbb kénytelen lesz idomulni az új helyzethez, hogy együtt tudjanak táncolni – magyarázta Mihalec Gábor.

Két gyermekük szerelmi életével kapcsolatosan egyébként nem ad tanácsot, arra viszont büszke, hogy ha kikérik a véleményét, hallgatnak is rá.

– Lassan mindketten kirepülnek: a 23 éves fiam Budapesten él, a lányom pedig most érettségizik. Fiatalon lettünk szülők, így még élvezhetjük majd azt a szabadságot, ami hamarosan ránk szakad. Nem esünk kétségbe, hogy mi lesz, ha egyedül maradunk, én például rengeteget szeretnék utazni. Eddig inkább szakmai céljaim voltak, hamarosan azonban valószínűleg a személyesek fontosabbá válnak.

Azt azonban mindenképpen szeretném még elérni, hogy az emberek tudatosabban álljanak hozzá a házassághoz és a gyerekneveléshez is. Hiszen mielőtt egy hörcsögöt vesznek, elolvassák a szakkönyveket, utánanéznek, mivel kell etetni és hogyan kell tartani. Akkor miért ne fordítanánk kicsit nagyobb figyelmet saját magunkra is? Nekem ez a misszióm: megértetni mindenkivel, hogy nem nehéz elérni a boldog életet, de tenni kell érte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában