Napszínes

2021.05.13. 17:11

Lóhangyák élnek az ásotthalmi rákos fán – Fotó

Rögtön két érdekességgel lehet találkozni az ásotthalmi erdészeti iskola, a Bedő (hivatalosan az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium) udvarán.

A. T. J.

2021.05.11. Ásotthalom rákos fán hatalmas faodvasító lóhangyák élnek Fotó: Török János TJ DM

Igazából többel is, de a büfé közelében egy rákos fa mellett eddig többször elmentünk, mire most végre alaposabban szemügyre vettük.

Már az is érdekes, ahogy a fa Ásotthalomra került. Egy egykoron Ásotthalmon gyakorlatát töltő, de a szegedi Kiss Ferenc erdészeti iskolában végzett erdész, a ma 86 évesen is aktív kerekegyházi Németh Imre bácsi találta Kecskeméten. Imre bácsi annyira szívébe zárta az ásotthalmi intézményt, hogy még az elhalt fát tartó állványzatot is megcsináltatta, és két évvel ezelőtt személyesen hozta el.

Az ásotthalmi rákos fán hatalmas faodvasító lóhangyák élnek
Fotó: Török János

Az avatatlan szemnek csak annyi tűnik fel, hogy körben egy nagy kinövés látható a fán. Megtudtuk, a rákbetegség a fáknak, cserjéknek, gyümölcstermőknek egyik legveszedelmesebb pusztítója. A fás növények föld feletti részein gyakran található elhanyagolt, korhadó, redvesedő seb. A seb behegesztése nem következik be, s ezzel a folyamattal elindul a rákbetegség. A másik érdekesség a fán és benne élő igen nagy méretű faodvasító lóhangya, amely az épületek fából készült szerkezeteiben okoz súlyos anyagi károkat, és kiirtani is nehéz. Most csak a fényképezőgép objektívjére voltak kíváncsiak, abban pedig kárt nem tudtak okozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában