Aktuális

2021.05.07. 08:30

Szigorú óvintézkedések mellett, de már beülhetünk a fogorvosi székekbe

A lazítások és a védőoltás beadása után egyre többen térnek vissza a fogorvosokhoz. Időpont csak telefonon kérhető, a váróban és a rendelőben pedig szigorú szabályokat kell betartani.

Kiss Anna

A helyes szájhigiéné mellett a rendszeres vizsgálat is fontos. Aki egy éve nem járt fogorvosnál, menjen el. Archív fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Sokan a háttérbe szorították a fogorvosi kezeléseket a járványhelyzet alatt, sőt, tavaly márciusban egy rendelet miatt két hónapon keresztül csak az akut eseteket láthatták el a fogorvosok. Sokakban felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet most, bátran beleülhetünk a fogorvosi székbe?

A lapunk által megkérdezett szegedi szakemberek szerint kicsi az esélye annak, hogy valaki a rendelőben kapja el a koronavírust, hiszen a személyzet oltva és számos védőintézkedéssel dolgozik, a váróban távolságot kell tartani, és a felnőtteknek kísérő nélkül lehet menni kezelésre. Belépéskor lázmérés és kézfertőtlenítés történik, valamint egy Covid19-­kérdőív kitöltése is szükséges, ahogyan a szájfertőtlenítővel való öblögetés is.

Mindenhol szűrőberendezések működnek, ózonos vagy ezüstkolloidos fertőtlenítést is végeznek.

A helyes szájhigiéné mellett a rendszeres vizsgálat is fontos. Aki egy éve nem járt fogorvosnál, menjen el. Archív fotó: Frank Yvette

Antal Márk, a SmileDent Fogorvosi Centrum szakorvosa elmondta, az első hullám alatt a betegeik 20 százaléka eltűnt, mert nem mertek fogászatra menni. Ősztől szinte visszaállt a régi rend, viszont télen ismét sok időpontot lemondtak, volt olyan, amikor hétfő reggel 30 perc alatt 6-an mondták le a kezelésüket.

Ezek főként megbetegedések és karantén miatt történtek

– tette hozzá. Megjegyezte, most azt tapasztalják, hogy ismét egyre többen keresik fel a rendelőt, mindenkinek hosszú e-mailt küldenek arról, hogy milyen intézkedések vannak érvényben a rendelőben.

A Welcome Dental Fogászati és Implantológiai Centrum szakembere, Mustafa László is azt tapasztalja, hogy a védőoltások beadatása után bátrabban ülünk be a fogorvosi székbe. A legtöbben szuvasodás miatti fogfájással és ínyproblémával keresik fel a centrumot. Fontos viszont, hogy továbbra is csak telefonon lehet időpontot kérni, ami most hosszabb időt vesz igénybe, mert az asszisztensek részletesen kikérdeznek mindenkit a koronavírus kapcsán.

A Dentha Ultramodern Fogászat és Implantológiai Centrumba is sokan visszatértek az enyhítések után, és nagyobb kezelésekre is bejelentkeznek most már a betegek. Benedek Gábor rendelővezető szerint a páciensek felelősségteljesek. Míg a pandémia előtt náthásan is elmentek a kezelésre, most ha egészségi állapotukban a legkisebb változást is észlelik, inkább lemondják az időpontjukat. Megjegyezte, mint minden rendelőben, úgy náluk is hosszabb szünetet tartanak két ember között fertőtlenítés miatt, amit a járványhelyzet előtt is végeztek, de most az még fokozottabb.

A szakemberek figyelmeztettek, a rendszeres fogorvosi vizsgálat fontos, így aki egy éve nem járt ellenőrzésen, tegye meg, mert komoly fogbetegségeket tudnak így megelőzni, sőt a nyálkahártya-elváltozás is időben észrevehető, súlyosbodása megelőzhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában