kupakot is gyűjtenek neki az intézményben

2021.06.08. 18:55

A kis Bende érzékenyítette a sándorfalvi óvodásokat

Érzékenyítő foglalkozást tartottak a sándorfalvi Pipacs óvodában Bende részvételével. A sérülten született tiszaszigeti kisfiú gyorsan belopta a gyerekek szívébe magát: énekeltek neki és kerekesszékében tologatták az udvaron.

Timár Kriszta

Az intézményben kupakokat is gyűjtenek Bende családjának. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

A sándorfalvi Pipacs óvodában vendégeskedett tegnap Bende. A kétéves kisfiúról lapunkban már sokszor írtunk: ő az, akiért egy ország fogott össze, hogy szülei kerekesszéket tudjanak vásárolni neki. Ezt alapítványi támogatásból meg is tudták valósítani, már készül a méreteire szabott járgány, megérkezéséig pedig egy kölcsöneszközt kapott, hogy próbálgatni tudja.

Ezzel érkezett meg tegnap reggel az óvodába is, ahol Fodor Magdolna óvodavezető-helyettes fo­­­­gadta. Rögtön meg is mutatta neki az intézmény elé kihelyezett kupakgyűjtőt, amelyben neki gyűjtik a kis műanyagdarabkákat. A szív alakú tárolót egy helyi vállalkozás készítette saját költségén, ők így támogatták a jótékonysági akciót.

 

Az intézményben kupakokat is gyűjtenek Bende családjának. Fotó: Frank Yvette

Az óvodába azonban elsősorban nem ezért érkezett Bende, hanem mert egy érzékenyítő foglalkozást tartottak a kicsiknek az ő segítségével.

– Egy édesanya ötlete volt ez a program, akinek a gyereke szintén fejlesztésre szorul. Sándorfalván minden óvodában foglalkoztunk játékosan azzal a témával, hogy a másságot el kell fogadni: járt nálunk például a látássérült Kurucsai Szabolcs is a kutyájával. Termé­szetesen arról is beszéltünk ne­­kik, kinek gyűjtjük a kupakokat, ezért nagyon örültünk, hogy a járványhelyzet lecsengésével most személyesen is tudtunk találkozni Bendével és édesanyjával – mesélte Fodor Magdolna.

Bendét énekelve fogadták az udvaron a gyerekek, majd édesanyja pár mondatban bemutatta kisfiát.

Amikor elmesélte, hogy egy másik néni pocakjában nőtt, egy kisfiú egyből megkérdezte tőle: „Akkor nem te vagy az anyukája?”

Várkonyi Beáta azonban elmagyarázta, ettől még ő az. Az óvodások azt is meg­­tudhatták, hogy Bende lába nem úgy fejlődött születése előtt, mint a többi gyereké.

– Nem bír felállni? – jött az újabb kérdés. Erre azonban egy kislány egyből rátromfolt.

– Nekem meg az a bajom, hogy szemüveget kell viselnem – mesélte. Végül abban maradtak, hogy lehet valaki akár szemüveges, akár kerekesszékes, élhet olyan életet, mint mindenki más.

– Ugyanolyan dolgokat szeret csinálni, mint ti. Hintázni, autókkal játszani, bújócskázni. Később pedig ugyanúgy iskolába jár majd, sportol, családot alapít és dolgozik, mint egészséges társai – mesélt kisfiáról Várkonyi Beáta.

A Pipacs óvoda udvari ivókútja is tetszett Bendének.
Fotó: Frank Yvette

A beszélgetés végén a gyerekek tologatták Bendét az udvaron, majd a kisfiú édes­anyjával szétnézett az óvo­­­daépületben.

Természetesen kapott ajándékokat is: több mesekönyvet, egy kukásautót és egy horgolt nyuszit.

Az ovilátogatás tehát mindenkinek hasznos volt: Bende belepillanthatott, milyen lesz majd később az óvodás élet, a sándorfalvi gyerekek pedig megtapasztalhatták, attól, hogy egy kortársuk kerekesszékben ül, még ugyanolyan teljes értékű ember, mint bármelyikük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában