Ne dőljünk be a jelentős árengedménynek

2021.06.14. 08:00

Előzzük meg a bajt: tartsuk titokban a biztonsági kódot

Ne adjuk ki illetékteleneknek a biztonsági kódot, és ne dőljünk be a jelentős árengedménynek – ezt kéri a rendőrség mindenkitől. Újabb bűncselekmények történtek internetes vásárláskor, de a baj megelőzhető.

K. A. R.

Szeged 2021.06.13. online vásárlás illusztráció. vigyázzunk a megerõsítõ kóddal fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Frank Yvette [email protected]

Egy férfi tett feljelentést a rend­őrségen a közelmúltban, mert egy ismeretlen személy a bankszámlájához tartozó internetbank-belépési kódjait megszerezte, és a kódok engedély nélküli felhasználásával a folyószámláján tranzakciókat hajtott végre. Ezután nem sokkal egy nő is a rendőrség segítségét kérte, ugyanis egy szintén ismeretlen személy telefonon felhívta és megtévesztéssel rávette, hogy banki adatait megadja, majd a számlájáról több százezer forintot leemelt.

Éppen emiatt azt kéri a rend­őrség, hogy vigyázzunk a megerősítő kódra, amit bankkártyás vásárláskor, csekk fizetésekor vagy éppen egyenleg feltöltésekor kell megadni, hiszen megváltozott a fizetési felület, így nem elég csupán a bankkártya adata és az SMS-ben érkező kód.

Fokozott védelem

A police.hu oldalon közzétett felhívás emlékeztet, hogy a bankkártyás fizetés az interneten 2021-től az Európai Unió erős ügyfél-hitelesítést előíró irányelve alapján történik. Ez azt biztosítja, hogy bárhol is történik a vásárlás vagy a bankolás, csak a kártyabirtokos hitelesíthesse a tranzakciót.

Internetes vásárláskor érdemes körültekintőnek lennünk, óvjuk bankkártyaadatainkat. Illusztráció: : Kuklis István

Ez a gyakorlat attól is véd, ha valakinek egyszerre lopják el a telefonját és a bankkártyáját, s akkor azt ne tudják könnyen vásárlásra felhasználni a megerősítő kód, üzenet hiányában.

A rendőrség hangsúlyozta: soha ne adjuk meg ismeretlen telefonálóknak személyes, illetve banki adatainkat, így a PIN-­kódot, a számlaszámot, a jelszót és a bankkártyaadatokat sem.

Amennyiben ilyen hívást kap valaki, akkor mindenképp kérje el a hívó elérhetőségét, vagy kérjen későbbi visszahívást. Ez idő alatt a mobilszolgáltatók ügyfélszolgálatán ellenőrizze a hívás valóságtartalmát, továbbá jegyezze fel a hívás időpontját, és tegyen bejelentést a rendőrségen.

Újabb átverések

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy az internetes vásárlás komoly veszélyeket rejt magában, ezért mielőtt bárki webáruházban vásárolna, ajánlatos ellenőrizni az üzemeltetői, kapcsolattartási adatokat, a vásárlás feltételeit, a kiszállítás, átvétel módját, lehetőségeit.

Kiemelték, a rendelés megkezdése előtt arról is meg kell győződni, hogy biztosan azon az oldalon vagyunk-e, ahonnan eredetileg vásárolni szerettünk volna. Az ismertebb webáruházak alapvetően biztonságosak, de rendelés előtt mindenképp ellenőrizni kell az oldal URL-jét.

Gyanús árengedmény

Szintén vásárlás előtt az általános szerződési feltételeket is érdemes elolvasni, valamint a webáruház vásárlói értékeléseire, minősítésére is tanácsolt rákeresni. Figyelmeztettek: a feltűnően nagy árengedmény mindig legyen gyanús, külföldi rendelés esetén pedig mindenki legyen fokozottan körültekintő.

Az elmúlt időszakban több olyan internetes csalás is történt, ahol a kiválasztott termékek árát a vásárló előre átutalta, de az áru nem érkezett meg, ezért ha mód van rá, érdemes a személyes átvételt és az utánvétellel történő vásárlást preferálni. Amennyiben valaki mégis bűncselekmény áldozatává válna, haladéktalanul tegyen feljelentést, és hívja a 112-es segélyhívót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában