Napszínes

2021.06.22. 16:56

Hétfő reggel: megüt a guta

Érdemes néha megállni Szegeden egy-egy belvárosi oszlop mellett, és elolvasni a ráragasztott feliratokat. Időnként kincsekre bukkan az ember, és az is előfordul, hogy az üzenet pont megfelel az aktuális lelkiállapotának.

Farkas Judit

Gutaütés-közeli állapothoz is találni megfelelő feliratot a szegedi utcákon. Vigyázzanak a héten a hőgutával! Fotó: Farkas Judit

Én is így jártam, amikor egy hétfő reggelen a kotyogós kávéfőző szétesett a kezemben, mikor máskor, mint az első kávé előtt. A Boldogasszony sugárúton aztán szembejöttek a fekete betűk, feltűnő sárga alapon: Megüt a guta.A Magyar szólások és közmondások tára szerint a kifejezés betegségre, mégpedig az agyvérzésre utalt. Eredeti alakja az volt: megüti a szél, a szélütést ma is használjuk. A régi hiedelem szerint ilyenkor a forgószélben rejtőző boszorkányok ütik meg az embert. Az orvosok azt tartották egykor, hogy a gutaütést az agyról leváló cseppek okozzák. A guta szó, ami később helyettesítette a szelet, a latin guttából ered, ez cseppet jelent.

Gutaütés-közeli állapothoz is találni megfelelő feliratot a szegedi utcákon. Vigyázzanak a héten a hőgutával! Fotó: Farkas Judit

Átvitt értelemben arra utalunk a szólással, hogy nagyon mérgesek vagyunk, idegesek, esetleg ijedtek.

„Ne fecsegjen annyit … Így is a guta kerülget már” – egy remek példamondat Mikszáth Kálmántól.

Hőgutára viszont akkor is van esélyünk a héten, ha más idegesítő dolog nem történik. Szerdán és csütörtökön 38 fokot is mérhetünk majd „csúcsidőben”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában