A virágillat mellett meseszó is szállt a Levendulaünnepen

2021.06.20. 15:27

Levendulaszüretet rendeztek Bergendóciában – Galéria

Szürettel, gyógyító előadásokkal, meseszóval és tűzugrással telt a vasárnap Dócon. Levendulás szappan, álompárna és lángos is kapható volt a Levendulaünnepen.

Koós Kata

Dóc 2021.06.20. levendula ünnep fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Frank Yvette [email protected]

Idén immár hetedik alkalommal rendezett Levendulaünnepet Dócon a Bergendóc Szociális Szövetkezet. – A szövetkezet alakulásakor telepítettük a levendulás kertet, a következő esztendőtől már ünnepet is szerveztünk. A fő célunk egyrészt az volt, hogy becsalogassuk az embereket ebbe a bájos és csodaszép kis faluba, másrészt pedig, hogy a helyi lakosoknak is minőségi programot nyújthassunk – mondta el Baranyi Ildikó főszervező.

Dísznek és párnába is gyűjtöttek

Az egész napos rendezvény levendulaszürettel kezdődött, mely során korántsem pusztán a dóciak gyűjtötték az illatos virágokat. Nacsa-Hentz Beáta például Hódmezővásárhelyről érkezett férjével a rendezvényre. Elmondta, Algyőn már több alkalommal szüreteltek levendulát, ám Dócon első alkalommal éltek a lehetőséggel. A virágokat otthonuk díszítésére szedték. Voltak azonban visszatérő szüretelők is. A szegedi Katonáné Rózsa Mária már negyedik alkalommal vett részt lányával és barátaikkal a bergendóciai levendulanapon. – Nálunk párnákba és szekrényekbe kerül majd a levendula, imádom az illatát. A dóci szüret idejét már tavasztól figyeltük, jöttünk már esőbe, villámlásba is, nagyon szeretjük. Mindig jó a hangulat, családias a légkör és nagyon kedvesek a szervezők – mondta el lapunknak.

Lila gyógyír

Baranyi Ildikó kiemelte, a szüret mellett gondot fordítottak arra is, hogy az ünnepség látogatói megismerkedhessenek a levendula sokszínű felhasználási lehetőségeiről. Már idei levendulaszörppel és levendulás lángossal kínálták a vendégeket, de kecsketejes levendulaszappan, levendulás álompárna, fürdősó, illóolaj, virágvíz is vásárolható volt. A könyvtár közösségi színterében pedig természetgyógyászati előadások keretében szerezhettek információt a növény gyógyhatásairól az érdeklődők. – Nagyon jó nyugtató, fertőtlenítő, görcsoldó és méregtelenítő hatással bír a levendula. Szúnyog- és darázscsípések vagy a napégés fájdalmának enyhítésére kiváló például a levendula virágvíz – közölte a főszervező.

Az illat mellett meseszó is szállt

Az elmúlt esztendők során a levendulaillat mellett a mese is beszivárgott Bergendóciába. A Levendulaünnep keretében második alkalommal rendezték meg a Vajdasági és itthoni mesemondó találkozót a Meseszó Egyesület közreműködésével. – A vajdasági mesemondók mellett Hideg Annus néni, a székelyföldi Mezőség nótafája, mesemondója, élő legendája is elfogadta meghívásunkat. A találkozó révén szeretnénk évről évre bemutatni, hogy az élőszavas mesemondás egészen különleges módon képez hidat ember s ember között, melyre napjainkban különösen nagy szükség van – fejtette ki lelkesen Baranyi Ildikó, aki maga is mesemondó, és az alkalomhoz illően a rendezvényre levendulás népmesével készült.

A programpont keretében kihirdették a településen tavaly meghirdetett meseíró pályázat győzteseit is. A nyertes gyerekek jutalma egyhetes mesemondó tábor volt, mely az eredményhirdetés után azonnal el is kezdődött a balástyai állatsimogató területén.

Az ünnep a közelgő napforduló apropóján a hagyományokhoz híven ez alkalommal is esti tűzugrással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában