Budapesten terjeszkedik a Szent Ágota Szolgáltató

2021.06.04. 16:31

Szolgálatnak tekinti a gondoskodást a Szeged-Csanádi Egyházmegye

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató fenntartásába kerül július 1-től egy fővárosi nevelőszülői hálózat. A szegedi székhelyű szervezet jelenleg összesen 7000 gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatal sorsáért felel.

Munkatársunktól

Állami gondoskodásban élő gyerekeknek rendezett tavaly focitornát a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató. Archív fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Idén januártól már 13 megyében látja el a gyermekvédelmi szakellátás feladatait a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató. A szervezet összesen 7000 gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatal sorsáért felel. Az egyházmegyei intézmény a 2011-ben történt alapítása óta folyamatosan, több lépcsőben vett át az államtól közfeladat-ellátást. Július 1-től pedig ismét bővül, hiszen a budapesti nevelőszülői hálózat jelenleg még a Fővárosi TEGYESZ, illetve a Cseppkő Gyermekotthoni Központ működtetésében lévő kisebb szolgáltatási egysége is az Ágota fenntartásába kerül. A váltás összesen 115 nevelőszülőt és 300 gyermeket érint.

Állami gondoskodásban élő gyerekeknek rendezett tavaly focitornát a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató. Archív fotó: Karnok Csaba

Kothencz János, a szolgáltató főigazgatója elmondta, 10 éve jelen vannak a fővárosban, jelenleg is több száz fős nevelőszülői hálózatot működtetnek ott. A fenntartóváltásról elmondta, a munkatársaknak nincs kötelező képzés vagy átképzés.

– A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Országos Egyházi Módszertani Intézmény 2013 óta – az eddig átvett területeken működő állami fenntartású rendszerek egyike sem volt az. Ez lehetőséget jelent a munkatársainknak arra, hogy folyamatosan fejleszthessék ismereteiket, tudásukat, megerősíthessék a rájuk bízott gyermekek iránti törődő, gondoskodó szemléletmódjukat

– fogalmazott.

A civil és egyházi fenntartású szolgáltatók szociális gondoskodásba való bevonásáról Kothencz úgy vélekedik, az a rendszerváltás legnagyobb hozadéka, mert ezzel oda került a feladat, ahonnan korábban elvették.

– Minden esetben a kormányzat felkérése nyomán vesz át állami feladatot az egyház, tehát a Szeged-Csanádi Egyházmegye is azoknak a közfeladatoknak az ellátását végzi intézményeiben, amelyek hagyományosan az egyházak küldetéséhez tartoznak. El is várja az egyháztól a társadalom, hogy a legnehezebb helyzetben élőkkel foglalkozzon. A felkérésnek a Szeged-Csanádi Egyházmegye azért tesz eleget, mert szolgálatnak tekinti a gondoskodást – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában