Fenntartható várost álmodtak

2021.07.08. 16:26

A jövő titka és üzenete a gyerekek szemével

Méhkaptárt szimbolizáló szervezeti-területi egységek alkotta, jövőbeli várost terveztek a Jövő városa táborban 10-14 éves fiatalok. Digitális technikai háttérrel, de emberi kreativitással, csapatmunkában alkottak. 

T. SZ.

Szerda délelőtt az épülő település polgármesterjelöltjei adták elő kampánybeszédeiket. Szavazóik kérdésekkel szorongatták őket.

Hatszögletű darabokra osztott, jövőbeli város makettje terül szét a Digitális Közösségi Alkotóműhely asztalán. A méhkaptár sejtjeire emlékeztető részeket a fiatalok úgy tervezik, hogy akár önálló egységként is működőképesek legyenek, mégis egy közös rendszert alkossanak megfelelően összeillesztve. Így egyéni tudásukat és tapasztalatukat is kiaknázzák, ám a csoportmunka a siker feltétele.

Természeti erőforrásokra támaszkodó, tengerparti, hegyekkel határolt várost alakítanak ki a fiatalok a HSZC Cseresnyés Kollégium Jövő városa táborában hétfőtől péntekig. A saját tervezésű épületek és eszközök makettjeit 3D-s nyomtatóval maguk készítik a táborozók, és a város teljes felépítéséért is ők felelnek. A tábor felénél, szerda délelőtt épp az épülő település polgármester­jelöltjei adták elő kampánybeszédeiket, szavazóik pedig egészen konkrét kérdésekkel szorongatták leendő vezetőiket.

Digitális és emberi: e fő tulajdonságokkal bír a jövő fenntartható városa a Cseresnyés Kollégium táborozói szerint.
Fotók: Tábori Szilvia

Mint azt Horváthné Ruzsa Anita, a HSZC Cseresnyés Kollégium igazgatóhelyettese, a tábor egyik pedagógusa elmondta, az egyhetes program fontos üzenete, hogy önmagukban és csapatban is bármire képesek a gyerekek, ha megfelelően illeszkednek egymás munkájához. Ráadásul maguk feleltek a város strukturális felépítéséért, a közlekedés, a mezőgazdaság, a kulturális élet szervezéséért. Emellett dönteniük kellett az automatizálás, a robotok és az ember vezérelte társadalom helyes arányairól is. Nem véletlen, hogy a tervezéshez digitális ismereteiken túl a kreativitásuk, az egyéniségük kellett. A pályaorientációs programban kedvet kaphattak az elektronikai, az informatikai, épületgépészeti, mezőgazdasági vagy építőmérnöki hivatásokhoz.

Szerda délelőtt az épülő település polgármesterjelöltjei adták elő kampánybeszédeiket. Szavazóik kérdésekkel szorongatták őket.

Bán Brendon a jövőbeli város mezőgazdasági egységéért felel a táborban, és főként az urbánus lét feltételei foglalkoztatják. Az, hogy a belakható területek csökkenésével miként tehető komfortossá a városi lét a jövőben. Elmondta, a mezőgazdasági egység kialakítása izgalmas és érdekes feladat volt számára, különösen azért, mert édesapjától korábban sok ismeretet kapott a témában.

Wolf Dominiknak az építészet jutott a heti feladatban. Őt kisgyerek kora óta a jövő városa, főképp az épületek felépítése, külseje és szerkezete, azok modernizálása foglalkoztatja. Ahogy mondta, itt végre meg tudja osztani másokkal elképzeléseit.

A saját tervezésű épületek és eszközök makettjeit 3D-s nyomtatóval maguk készítik a táborozók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában