Az ablakban vadászik

2021.07.25. 09:10

A kegyetlen szépség élve emészti meg áldozatait

A gyermeki kíváncsiságot korlátozni csak az észszerűség határain belül érdemes, így amikor a nagyobbik lányom húsevő növényt kért a születésnapjára, beszereztünk egy új családtagot.

Farkas Judit

A Vénusz légycsapója a Husi nevet kapta. Amíg hűvös volt, a két ablaküveg között lakott, aztán kiköltöztettük az ablakpárkányra. Növesztett egy rakás új csapdát, és folyamatosan vadászik.

Egy szúnyogért meg se mozdul, annyi tápanyagot nem nyerne belőle, amennyi energiával a megszerzése jár. Belül a csapdák mindkét oldalán található három kis tüskeszerű érzékelő: csak akkor csukódik össze, ha egy méretesebb jószág beletéved, és hozzáér.

Husi egy Vénusz légycsapója, és nem mozdul meg minden szúnyogért. Rokonai Magyarország területén is őshonosak. Fotó: Farkas Judit

Egy csapda három-négy „vadászat” után elhal. A nyári melegben azt szereti, ha folyamatosan áll alatta a lágy víz, ugyanis eredeti élőhelyén, Észak-Amerikában mocsári növény.Húsevő növények a Kárpát-medence területén is őshonosak.

A Vénusz légycsapója a harmatfűfélék családjába tartozik, aminek névadó nemzetsége a harmatfű: ennél a növénynél a levelek mirigyszőrein kiválasztott nedvbe ragadnak a rovarok, ami megemészti foglyait.

A hosszú levelű harmatfű az 1950-es években még tenyészett a Hanságban és a Tapolcai-medencében, Erdélyben és a Felvidéken máig megtalálható. A kereklevelű harmatfű pedig elszórtan Magyarországon is él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában