Paradicsommal foglalkoznak

2021.07.23. 06:50

Hat hektáron gazdálkodik a szentesi család

Ötödik alkalommal írta ki az Agrotrend csoport a Magyarország legszebb birtoka versenyt. A díj célja, hogy bemutassák hazánk mezőgazdasági értékeit. Kertészeti kategóriában a döntőbe jutott egy szentesi székhelyű, Felgyőn is érdekelt cég, a Profi-Tom Kft. is.

Kovács Erika

A Magyarország legszebb birtoka verseny fel szeretné hívni a figyelmet azokra a gazdákra, termelőkre, akik a profi szakmai munka mellett egy-egy birtok szépségét is szem előtt tartják. Meggyőződésük, hogy Magyarország agrárkultúrája, szépségei és szakmai színvonala semmiben nem marad el a sokszor emlegetett nyugati birtokszépségektől.

A versenybe jelentkezés és jelölés útján is be lehetett kerülni. Mint kiderült, idén is szurkolhatunk Csongrád-Csanád megyei résztvevőért. A verseny zsűrije ezekben a napokban látogatja végig a 24 döntőst. A 14. helyszínen, a Profi-Tom Kft.-nél szerdán jártak.

A Profi-Tom Zöldségtermelő Kft. családi vállalkozás, melynek ötletgazdája Dobos Ferenc volt, aki a céget egy korábban már létező vállalkozás alapjaira építette holland közreműködéssel. Mivel öt gyermeke késztetést érez a kertészet iránt, így adott volt a generáció­váltás legegyszerűbb formája, egy családi kertészeti cég létrehozása, amely biztosítja a jövőben is a családtagok megélhetését. 2016-ban épült fel az első üzemük.

Az első 3 hektáros üvegházat úgy alakították ki, hogy az a tervezett fejlesztések hely- és energiafelhasználását kielégítse. A központi részhez 2019-ben további 3 hektáros üvegházat építettek, ami egybefüggő folyosóval csatlakozik a meglévő 3 hektárhoz, és amelyhez hamarosan csatlakozik még 4 hektár üvegház, aminek az építése idén fejeződik be. A jelenlegi 6 hektáron, az idénymunkásokkal együtt 50-60 főnek biztosítanak folyamatos munkát. Jövőre nap­elemparkkal tervezik kiváltani az elektromos áramot, így a birtok a termálenergia, a napelem és az integrált növényvédelem alkalmazásával környezetbaráttá válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában