Megszorongatták az igazgatót az asztalnál

2021.07.28. 17:59

Heves játék, feláldozott királynő az üllési sakk délutánon – Galéria

Szerdánként találkoznak a sakk üllési szerelmesei.

Munkatársunktól

Üllésen komolya hagyományai vannak a sakknak. A játék szerelmesei szerdánként találkoznak a művelődési házban. Fotó: Frank Yvette

– Bajban vagyok, lehet, hogy fel kell áldoznom a királynőmet

– mondta Meszesné Volkovics Szilvia, az üllési Déryné Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója a szerdai sakkfoglalkozáson hangosan gondolkodva partnerének, aki édesapja, Volkovics Ferenc István volt. A művelődési ház egyik kistermében találkoznak a hét közepén a játék üllési szerelmesei. A településen komoly hagyományai vannak a táblajátéknak, bár most nem igazán pezseg a sakkélet.

A szerdánként Seres Lajos nyugalmazott tanár úr által vezetett foglalkozáson néhányan jönnek csak össze. A tanár úr ellenfele Rácz Gábor István volt. A hagyományokra visszatérve, elmondták, Lékó Péter magyar sakkozó, nemzetközi nagymester, többszörös világbajnokjelölt, többszörös sakkolimpikon kiskorában járt a művelődési ház nagytermében. Akkoriban az üllési ÁFÉSZ támogatta és mindenki a csodájára járt, hogy gyerekként mindenkit megvert.

Seres Lajos versenyekre is hordta az iskolában sakkozó diákokat, az intézmény vezetője így játszhatott gyerekkorában az egyik Polgár lánnyal. A sakkfoglalkozásokra próbálják megnyerni a fiatalokat is, egyelőre kevés sikerrel, pedig a különböző nagy üllési rendezvényeken mindig tartanak gyerek és felnőtt sakkversenyeket is.

Szilvia közben figyelmetlen volt.

– Agresszív, támadó sakkot játszik apukám. Régen sakkoztam, bár szeretem a játékot. Ha nem figyelek és rosszat lépek, le tud tarolni

– magyarázta, majd így is történt, ellenfelének futói vészesen közeledtek. Miközben az első asztalon mélyen elgondolkodva folyt a játszma, Szilvia egyre szorongatottabb helyzetbe került, ezért elbúcsúztunk, hogy a megalázó vereségnek már ne legyünk tanúi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában