PR cikk

2021.07.21. 11:39

Így találd meg a számodra tökéletes tévét!

A megfelelő televíziókészülék megtalálása nem könnyű feladat, de ha kellő figyelmet fordítunk a főbb jellemzőkre, nem járhatunk pórul. Összegyűjtöttük azokat a tudnivalókat, amelyeket mindenképpen érdemes szem előtt tartani.

delmagyar.hu

Az első és talán legfontosabb kérdés eldöntése a képernyő méretére vonatkozik. Könnyedén elcsábulhatunk a nagy méretek láttán, de felvetődik a kérdés, hogy valóban jól járunk-e egy óriási készülékkel. Sokan a rendelkezésre álló anyagiak alapján döntenek; amekkorára futja, akkorát vesznek. Érdemes más megközelítést alkalmazni; vegyük figyelembe, milyen távolságról fogjuk nézni a tévét. Az általános javaslat szerint a televíziókészülék és az ülőhely közötti távolság a képátmérő duplája kell legyen – hozzávetőlegesen.

A méret függvényében érdemes foglalkoznunk a felbontás kérdésével. Minél nagyobb a képátmérő, illetve a képernyő felülete, annál nagyobb felbontásra van szükség a megfelelő képminőség elérése érdekében. Minél közelebb helyezkedünk el a készülékhez, annál zavaróbb lehet a nem megfelelő felbontás.

Napjainkban jellemzően HD-Ready, Full-HD, 4K és 8K felbontással találkozunk. A HD-Ready felbontás 1366x768 pixelből áll, ami igencsak visszafogott képminőséget kínál számunkra. Ezek a belépőkategóriás tévék inkább csak arra valók, hogy szóljon valami a háttérben, a tévézés valódi élményét nem várhatjuk tőlük. Ilyen felbontás esetén nem érdemes 60 centiméternél nagyobb képátmérőt választani.

A Full-HD 1920x1080 pixeles felbontást jelent; ilyen minőségű tartalmak ma már szinte minden platformon elérhetők. Átlagos igények esetén jó választást jelentenek, nagyjából 100 centiméter képátlóig jó képminőséget biztosítanak. Ennél nagyobb fizikai méret esetén érdemes 4K tévét választani, ami 3840x2160 képponttal rendelkezik. Meg kell említeni a Samsung 8K televízióit is, amelyek minden eddiginél élesebb felbontást kínálnak számunkra.

Maradjunk még egy kicsit a kijelzőnél… Alapváltozatnak tekintjük a hagyományos LED televíziókat, amelyek esetében a kép dinamikája jelentősen elmarad a korszerűbb társaihoz képest. Ennél a technológiánál a LED-ek folytonos fénykibocsátást végeznek filterek nélkül, így előfordulhat – vagyis előfordul –, hogy fekete helyett sötétszürkét kapunk, és a világos színek sem lesznek a legtisztábbak.

A LED televíziókat időrendben az úgynevezett OLED technológia követte, amelyet a mai napig a legfejlettebbnek tarthatunk. Ez esetben minden egyes LED külön világítást biztosít, azaz nincs fehér háttérvilágítás. Mivel minden egyes képpont saját fényerőt és színt jeleníthet meg, a végeredmény egyszerűen tökéletes.

Az OLED technológia egyetlen problémája a bonyolult gyártási folyamatból származó magas ár, ezért alternatív megoldásra volt szükség, ami a QLED technológia képében meg is érkezett. A technológia a Q kezdőbetűt a ledek előtti kvantumpontokkal borított filmrétegről kapta, amivel képes a természetes hatású fehér fényt megjeleníteni. Habár az OLED technológiát nem tudja felülmúlni, a közönséges LED televíziókhoz képest óriási minőségi ugrást jelent.

Végezetül döntsük el, szükségünk van-e úgynevezett okostévére vagy beérjük a „buta” változattal. A piac természetesen abba az irányba változik, ahol már minden smart technológiával rendelkezik, így a televíziókészülékkel sincs ez másként. Az internetről elért tartalmak új élményekkel gazdagíthatnak bennünket, így az okosfunkciók egyre inkább az alapfelszereltség részévé válnak.

Címkék#SEO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában