szinte mindenhol van már cukor- és laktózmentes

2021.07.29. 11:15

Mancs őrjárat, fekete szezám, tökmag-málna: fagyit kóstoltunk a megyében – Fotók

Fagylaltokat teszteltünk a megyében, amire remek apropót adott a vörös kódos hőségriasztás. Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Csongrádon, Kisteleken, Balástyán, Csengelén és Mindszenten kóstoltunk, illetve néztük meg: mit és mennyiért kaphatunk.

Munkatársainktól

Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

– Puncsot vegyünk? De van vanília és sárgabarack is – kínálta anyukája a pöttöm szőke Heninek a fagylaltot Csengelén, a Péktárban. Végül a puncsot választott és mosolyogva pózolt a fotóhoz.

A hideg édességből 12 félét kínálnak, a cég balástyai boltjában már 17-18 fajta kapható, ezek közül kettő cukor- és tejmentes, a zéró Rákóczi-túrós és a zéró lime.

A kisteleki Pálma Cukrászdában 20 forinttal drágább a 6 dekás gombóc, és az elnevezésekkel a kicsikre is gondoltak: Mancs őrjárat és törpikék, utóbbi persze kék, cukormentes az erdei gyümölcs – sorolta Bitó Ágnes.

A kisteleki Pálma Cukrászdában is népszerűek a fagylaltok. Fotó: Frank Yvette

Kísérleteznek

Vásárhelyen a laktanyához közeli Szőke cukiban liszt, tej és cukor nélkül készült gyömbéres citromot kínáltak tegnap „mentes” fagylaltként. A pincérlány sorolta a többit is: valamennyi gyümölcsfagylaltjuk gluténmentes, kivéve a tálaláskor pasztával megkent, vagy piskótadarabokkal megszórtakat. Összetételben egyre többen igénylik a speciális hűsítőket, ízekben a klasszikusabbak a népszerűek, de a vanília, csokoládé, puncs egyeduralma mellett fogynak az olyan különlegességek is, mint a narancsos dió, a fekete szezám és a rozmaringos sárgabarack.

A cukrászda vezetősége extra ízekkel kísérletezik és a legnépszerűbbeket megtartja.

Az 5-6 dekás gombócokat 300 forintért mérik, ennél a teljesen mentes drágább, 330. A mindszenti szabadstrand egyik vendéglátóhelyén eper, citrom, vanília és csokoládé kapható 300 forintért gombóconként.

Levendula és rózsa

A megyeszékhelyen 4 fagyizóban jártunk, és mindegyik helyen másképpen porciózták az adagot: a REÖK Kézműves Cukrászdában kilóra mérik (1 kiló 8000 forint), és bármennyit kérhetünk, a Levendulában egy adag átlagban 5 dekás kenés a lapáttal 380 forint, a cukormentes 400, a Kis Virágban a klasszikus fagylaltos­­kanállal­­ mért gömb 300 forint, míg a mentesek (mikor ott jártunk, 6 volt a 42 fajta közül) 450 forintba kerülnek. A negyedik verzió a dorozsmai gépi fagylalt volt.

A REÖK-ben, tudtuk meg a két „pultostól”, Tésik Kamillától és Bolla Emesétől, 24 féle ízű hűsítő édességet kínálnak, ami hétvégén újabb kettővel egészül ki. A cég különlegessége a zöld és piros színben játszó tökmag-málna. Náluk is keresik a különböző, allergéneket nem tartalmazó fagylaltokat, cukormentes például a pisztácia, a málna és a vanília.

A Levendulában a 24 fajta között van levendula ízű és rózsafagyi is. Előbbiről úgy tudja az eladó Gémes Zsófia, másutt nincs.

Csongrádi ízek

Csongrádon átlagosan 280 forintot kell fizetni egy gombóc fagyiért, cserébe a legtöbb fagyizóban minőséget kapunk. Az ízek között sok a sütemény- és a csokoládémárka: a túró­tortától kezdve a Snickersig mindenfélével találkoztunk a Placc Fagyizóban, de a hagyományos nagy kedvenceket, a csokoládét és a vaníliát nem lehet kiszorítani a hűtőpultokból.

Itt is van olyan fagyi, amelyikből laktózmentes és hozzáadott cukor nélküli is készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában