Kötelező gyakorlat után is maradt Császár Dávid

2021.07.31. 11:30

Nem engedte el az algyői csárdagazda a megbízható munkaerőt

A Tóth János Mórahalmi Szakképző három diákja közül Császár Dávid gyakorlatát befejezve Barta László csárdagazda kérésére maradt dolgozni az Algyői Halászcsárdában egészen augusztus végéig.

Arany T. János

Mindenki elégedett. A kötelező nyári gyakorlat leteltével Barta László csárdagazda kérésére maradt az Algyői Halászcsárdában dolgozni a mórahalmi szakiskola vajdasági diákja, Császár Dávid. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

– A szakképzéssel a legtöbb ágazatban együtt jár a nyári gyakorlat. Ez átlagosan 140-160 órás, ami azt jelenti, hogy hetekig itt vannak a diákok. Itt vannak vendéglátás-turizmus ágazaton a szakácsok, pincérek, cukrászok, akik kint dolgoznak munkahelyeken, például az Algyői Halászcsárdában, a mórahalmi Varga csárdában, vagy a 4-es vendéglőben, a Colosseum Hotelben, a Forrásban – mondta a diákok nyári gyakorlatával kapcsolatban Angyalné Kovács Anikó, a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola igazgatója.

Mindenki elégedett. A kötelező nyári gyakorlat leteltével Barta László csárdagazda kérésére maradt az Algyői Halászcsárdában dolgozni a mórahalmi szakiskola vajdasági diákja, Császár Dávid.
Fotó: Karnok Csaba

A halászcsárdában gyakorlatát töltő Sárkány Előd korábban már dicsérte gyakorlati helyét és a kollektívát, de ő pénteken szabadnapos volt, harmadik társuk, Ürmös Máté délutános, így csak Császár Dáviddal találkoztunk a már délelőtt perzselő konyhában. A szégyenlős fiatalember éppen palacsintákat készített szorgalmasan.

– Lámpalázas vagyok, nem megyek

– kiabálta ki, amikor beszélgetni hívtuk, de aztán kötélnek állt.

Fotó: Karnok Csaba

– Itt minden jó, a főnök full normális. A nyári gyakorlatom július 10-én letelt, de a főnök hívott, hogy maradjak dolgozni a nyáron. Az utazással sok idő elmegy, de szeretek itt lenni és a pénz is jó – mondta lapunknak a szeptemberben 11. osztályt kezdő fiatalember, aki a palacsinta mellett salátákat, önteteket szokott készíteni, csuszatésztát főz, díszít és tálal.

A fiúról és társairól a tulajdonos Barta László mellett Nagy György felszolgáló is elismerően beszélt.

– Nem nagyképűek, megfelelően állnak hozzá a munkához, a többit még tanulják. Rendes, melós gyerekek, nem panaszkodnak, nem hisztiznek. Nem tudom, hogy ebből mennyi a neveltetés, mennyi az iskola és a származás, de ezek a gyerekek emelik a Tóth János fényét, az biztos – mondta a felszolgáló.

Barta László pedig kijelentette, a vajdasági gyerekeknek más a munkához való viszonya, jobban dolgoznak, ügyesek és odafigyelnek a feladatukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában