Semmelweis-díjjal méltatták

2021.07.16. 20:00

Nagy Katalin mottója: egyedül nem lehet maradandót alkotni

Nagy Katalin lapunknak elmondta, csapatdíjnak tekinti Semmelweis-napi kitüntetését, amelyet Kásler Miklós minisztertől vett át a magyar egészségügy napján. A tanszékvezető professzor közel 40 éve tevékenykedik a szegedi egyetem berkeiben oktatóként és kutatóként. Szívügye az utánpótlás-nevelés, valamint a figyelem felhívása a szájüregi daganatos megbetegedések megelőzésének fontosságára.

Koós Kata

20210714 Szeged Nagy Katalin fogorvos fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

Általános orvosnak készült, de szülői tanácsra a fogorvosi hivatás mellett döntött Nagy Katalin, az SZTE Fogorvostudományi Kar Szájsebészeti Tanszékének tanszékvezető professzora.

– A családban én vagyok az első orvos. Édesapám azt mondta, hogy az általános orvosi pálya nőnek nem való a rengeteg ügyelet miatt, inkább legyek fogorvos, mert az könnyű szakma. Utóbb kiderült persze, hogy egyáltalán nem könnyű, de egy percig sem bántam meg a döntésemet

– mondta el lapunknak. Büszkén hozzátette, immár tíz esztendeje fia is nyomdokaiba lépett, és fogorvosként tevékenykedik.

Külföldi tapasztalatok

Nagy Katalin 1977-ben kezdte meg tanulmányait a Szegedi Tu­­dományegyetemen, doktori diplomáját 1982-ben vette át, és azóta is a szegedi egyetem berkei­ben munkálkodik. Nyolc éven keresztül volt a kar dékánja, tudását számos külföldi tanulmányút során fejlesztette.

– Finnországban, Németországban, Angliában tanultam, majd a szakterületem témájában egy Fulbright-ösztöndíj keretében a New York-i Sloan Kettering Cancer Centerben, a világ legnagyobb rákkutató és terápiás központjában bővíthettem tudásomat. Utóbbi tanulmányútról hazatérve az országban elsőként a szegedi egyetemen alapítottuk meg a maxillofaciális rehabilitációs részleget – részletezte. 2020 óta a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke.

Nagy Katalin fő kutatási területe a szájüregi daganatok.
Fotó: Kuklis István

Fontos a megelőzés

Fő kutatási témája egész pályája során a szájüregi daganatok te­rülete volt.

– Európában hazánk első a szájüregi daganatos megbetegedések halálozási statisztikája tekintetében. E betegségek esetében is óriási jelentőséggel bír a megelőzés. A két legfőbb oki tényező a dohányzás és az alkoholfogyasztás. Sok kormány­intézkedés történt az utóbbi években, amely segítséget jelent e káros szenvedélyek korlátozásában, emellett hazánkban elsőként beemeltük a szegedi fogorvosképzésbe „a fogorvos szerepe a dohányzásról való leszoktatás segítésében” tantárgyat – magyarázta, majd a helyes szájhigiénia fontosságára hívta fel a figyelmet.

– A két fő fogazati népbetegség, a fogszuvasodás és a fogágybetegség baktérium által okozottak. Megfelelő szájhigiéniával, fogmosással és kiegészítő ápolással a fogak elromlásának kockáza­­ta minimálisra csökkenthető. Emellett évente egyszer el kell menni a fogorvoshoz, mert a szájüregi daganatok időben észlelve nagyon kis beavatkozással gyógyíthatók

– hangsúlyozta.

Csapatmunka

Hivatásának gyakorlása és a kutatás mellett szívügye az ok­­tatás, az utánpótlás-nevelés.

– A hivatásomban a csapatmunkát szeretem a legjobban. A fogászat olyan mértékben fejlődött, hogy az egyes szakterületekre külön szakembereket képeznek. Fogorvosként szuper teamben dolgozom, ugyanígy a felsőoktatásban és a Magyar Fogorvosok Egyesületének el­­nökeként is. A mottóim, hogy sosem lehet hátradőlni, min­dig fejlődni kell, és hogy egyedül nem lehet maradandót alkotni. A Semmelweis-díjnak nagyon örültem, de azt is csapatdíjnak tekintem, hiszen az eredményeket nem egyedül értem el. E kitüntetés biztosan magában foglalja azt a munkát is, amit a fogorvos-egyesület a Covid betörésekor az el­­járásrendek kidolgozásában végzett, hiszen a pandémia a fogászatot hangsúlyozottan érintette az aeroszolképződés miatt bevezetett korlátozások tekintetében – fejtette ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában