PR cikk

2021.07.26. 10:25

Vintage tapéta avagy kreatív textúrák, egyedi struktúrák

A tapéta a lakberendezés és otthondekorálás igazi jolly-jokere: életre kelti a teret, megkoronázza a látványt, egyéniséget visz az enteriőrbe. Ez éppúgy igaz a mintás tapétára, a fotótapétára, vagy a most őrülten divatos textúrákat illetve faktúrát megjelenítő látványos felületekre, melyekből a fahatású és a betonhatású tapéta minták mellett másik nagy kedvenc a koptatott hatású, strukturált felületek. Most ezekből nézzünk egy kis ízelítőt!

delmagyar.hu

A mai modern tapéta kollekciók kínálata már igencsak bő választékkal kecsegtet bennünket, így nem csoda, ha szinte alig tudunk választani a gyönyörű kínálatból.

Szerencsére weboldalunkon stílus és helyiség, sőt még szín szerint is rá tudtok keresni elképzeléseitekre, azonban úgy döntöttünk, időről időre mi is adunk egy kis ízelítőt Nektek a kedvenceinkből.

Tavasszal a natúr, természetes stílusúaknak kedveztünk a gyönyörű, növények, fák, és a gyönyörű virágok látványát megjelenítő fotóposzterekkel, botanikus mintás tapéta különlegességekkel. Most nyáron pedig a különleges felületeket, a textúrákat vettük górcső alá.

Előző cikkeinkben láthattatok egy szép összeállítást a hideg textúrákról, ide tartozik a beton, a természetes kövek különleges rajzolatai, felületei, de a meleg fa – és textil hatású tapétákról is készült már egy mutatós összeállítás.

Ebben a bejegyzésben pedig, arra gondoltunk, hogy a kreatív, koptatott hatású textúrákat és a fraktúrákat fogjuk kicsit körüljárni.

Casadeco / Nuances

Először azonban nézzük meg, mik is azok a textúrák?

A textúra kifejezéssel az adott anyag természetes úton létrejött felületét szoktuk illetni. Minden természetben megtalálható anyagnak – mint például a fa, a kövek, ásványok, a levelek különféle mintázata, az állatok bőre, a madarak tollazata – van egy egyedi, csak rá jellemző, sajátos felülete.

De textúrának nevezzük még az anyag természetes úton átalakuló felületi karakterét is: mint a külső erők hatására létrejött egyedi felületeket – ilyen például a természetes kopás, a rozsda, a fák odúi, a különböző rovarjáratok, valamint víz vagy szél mozgásának hatásaira létrejött felületek.

Ezek közül napjainkban a kopott felületeket, a koptatott hatást kedveljük nagyon, melyet a vintage stílus kedvelői kezdek el használni, de mostanra már a modern, fiatalos enteriőrökben is egyre inkább begyűrűztek ezek a kreatív, művészi hatású mintázatok, melyekkel igen dekoratív háttereket alkothatunk mi is belső tereinkben.

  • Kopottas hatások, vintage tapéta felületek
  • Kreatív, stílusos és igen látványos – talán ezekkel a szavakkal lehetne leginkább jellemezni a kopott hatású vintage tapéta kollekciókat, melyekből szerencsére nem egy, nem kettő látott mára napvilágot.

    Ha vintage tér élményt szeretnénk elérni, akkor keresve sem találunk ennél jobb hátteret, fali dekorációt, hiszen a kopottas hatás, a réginek tűnő felület látványa, megjelenítése tökéletesen hozza a vintage sajátos stílusjegyeit.

    Sirpi /Sempe

    A vintage egyébként nem azonos sem az antikkal, sem pedig a retróval – de valahol mégis e két stílus között tudnánk időben elhelyezni, körülbelül az 1920-1970-es évek közötti tárgyakra, ruhákra, bútorokra szoktuk ráilleszteni a vintage jelzőt.

    A régies, használt(nak tűnő), idejét múlt tárgyakat, kiegészítőket persze könnyen fellelhetjük itt-ott, az interneten, garázsvásárokban vagy bolhapiacokon, ha kicsit is leleményesek vagyunk, illetve régebbi bútorainkat felújíthatjuk a vintage stílus jegyében krétafestékkel, mellyel remekül utánozhatunk ma már természetesen kopott hatást – azonban mi a helyzet a falakkal?

    A falak is festhetők, persze, különböző speciális technikákkal: a kopottas, patinás jelleg ma már egyre több festékgyártó speciális termékeivel elérhető, azonban biztosabb lesz a siker egy színében és jellegében is hozzánk illő koptatott hatású tapéta felhelyezésével.

    Caselio / Telas 2

    Képi illusztrációnkból is jól látható, hogy mennyi színben, felületi struktúrában, erősebb vagy gyengédebben koptatott felületben tudjuk kiválasztani az általunk megálmodott hátteret. A Caselio türkiz alapon arany színnel megkoptatott hatású design tapéta anyagának (vlies, vinyl), és 1000 x 53 centiméteres méretének köszönhetően igen könnyen tudunk dolgozni vele majd a felrakásnál is, a mosható, UV álló felületének hála pedig hosszú ideig szép díszbe öltözteti falainkat.

    Ha inkább a finomabb, időtlenebb neutrális színeket, a teret optikailag is megnövelő világo falszínt részesítjük előnyben, akkor jó szívvel ajánljuk a Cascado Nuances luxustapétát, bézs-arany vakolat-hatással, prémium minőségben.

    Anyaga ennek is vinyl, vlies, és tökéletesen illik nemcsak a vintage, de akár egy fiatalos loft, vagy elegánsabb modern élettérbe is, tulajdonképpen bármely helyiséget szépen öltöztet, egyedi stílussal, karakterrel lát el.

    Casadeco / Nuances

    De ha már koptatott felület, természetes hatása – akkor mi a helyzet a betonnal? Hiszen ez is egy látványában igen hasonló, sajátos felületkezelési technika.

    A beton, vagy a természetes kövek rajzolata is abszolút illik a vintage stílusba, elvégre ez is egy sajátos felületkezelési technika.

    A művészies hatású látszóbetonok, a beton egyedi megjelenítési technikái ma már számtalan félék lehetnek mind látványukat, mind felületkezelési technológiáikat tekintve. A jó hír pedig, hogy tapétából is rengeteg ilyen felületet tudunk ajánlani: itt van például a Parato Materika kollekció egyik szépsége, ahol a beton egy sajátos textúráját egy finom, meleg, aranyba hajló árnyalattal fűszereztek meg, így még izgalmasabb, még érdekesebb lett a tapéta karaktere.

    Parato / Materika

    Ha pedig világos bútorunknak, vagy a hálószoba egy központi falának keresünk hátteret, vagy csak szeretnénk egy kicsivel mélyebb, drámaibb hangulatot, akkor választhatunk a sötétebb barnák, csokoládé árnyalatok, olivák, mályvák, vagy mélykékek közül is.

    Illetve mit szólnátok például egy fiatalos, vagány farmerkékhez?

    A farmerkék és meleg réz árnyalata együtt kellemes harmóniát ad, sokoldalú (hiszen mind a föld, mind pedig a víz jegyekhez jól társítható) és mind a vintage, mind pedig a modern, fiatalos életterekbe jól illik, de még egy elegánsabb glamour szobát is attraktívvá és kellőképpen izgalmassá varázsol.

    Casadeco / Nuances

  • Struktúrák és faktúrák – izgalmas megjelenítések egészen apró mintás tapéta hátterekkel
  • Itt is elsősorban kezdjük azzal, hogy meghatározzuk, mit is jelent maga a faktúra: olyan, emberi kéz által létrejött hatás az anyagon, mint pl. festés, simítólap, nyomdatechnika. Létezik ipari illetve gépi faktúra is, és ezekből is szuper hátteret találhatunk.

    Ilyen lehet akár egy egészen apró mintás tapéta, melynek mintája már nem is mintának tűnik messziről, hanem valamiféle textúrának, egybefüggő, anyaghatású felületnek.

    Rasch / Modern Art

    A Rasch Modern Art névre hallgató modellje többek között tökéletes lehet erre, a geometrikus apró mintát bárhol el lehet lőni, minden térben jó lehet, legyen az hálószoba, gyerek – vagy dolgozószoba, előszoba, de akár konyha, étkező vagy nappali tér is. Stílusát illetően is igazán sokoldalú: illik a klasszikus, a modern, az elegáns, a skandináv -, de még a glamour stílusú terekhez is.

    Másik hasonlóan kedves darab és szintén legalább ilyen jól kihasználható és alkalmazkodó fraktúra-tapéta, azaz, egészen apró mintás hátteret alkothatunk a Marburg Montego geometrikus mintájú tapétájával, mely a modern illetve glamour stílusú enteriőrök mellett még a high-tech szellemében tervezett terekbe is kiválóan passzol.

    Marburg / Montego

    Ha közelebbről megnézzük, a geometrikus tapéta minta itt egyáltalán nem olyan szigorú, a rombusz minták nem teljesen szabályosak, kicsit hajlított a vonalvezetésük, ezzel adtak neki tervezői egy kis játékosságot, lazaságot. A lilás-mályva árnyalata pedig nem túl sötét és nem is túl világos, így kifejezetten nyugtató hatással lesz ránk: hálószobában, vagy a nappali beszélgető-pihenő sarkában éppúgy tökéletes választás, mint az előszobába vagy az étkezőbe. Otthoni dolgozószobánk is letisztult, elmélyült hangulatot kap majd egy ilyen tapétától, ahol jobban megy majd a koncentráció is biztosan.

    Marburg /Montego

    A szintén glamour illetve modern terekbe választhatjuk még ebből a fraktúra-hatású, apró mintás tapéta vonalból – ezt a szintúgy geometrikus mintájú, igen látványos darabot.

    Ő is, mint az eddigi vlies tapéták – kiváló anyaggal és kezelhetőséggel, és igencsak sokoldalú felhasználási lehetőségekkel bír.

    Holden /Amazonia

    Hálószoba, otthoni dolgozó, nappali, étkező vagy konyha?

    A „tűz” típusú életterek bármely helyisége ragyogó hangulatot kaphat majd a Holden Amazonia névre hallgató szépségével, ami mozgalmas, időtlen chevron mintájával vett le bennünket a lábunkról…

    Holden /Amazonia

     

    Végül pedig, de nem utolsósorban, jöjjön ismét egy kiváló háttér tapéta a „Föld” elem és az elegánsabb vonal kedvelőinek, ez pedig nem más, mint a csodás Erismann Spotlight elegáns, nagyobb mintás tapétája.

    Erismann /Spotlight

    Modern, elegáns, ragyogó, földszínek, és igen kellemes, meghitt atmoszféra. Fekete arany erezetek egy finoman mintás, szolid, mégis látványos vlies dekor tapétán.

    Mi kellhet ennél több egy harmonikus, meghitt otthoni feltöltődéshez?

    Erismann /Spotlight

    Visszatérve még egy mutatós tapéta erejéig a lilás tónusokhoz – hiszen ezekkel tényleg nagyon kellemes, otthonos és nyugtató hatású atmoszférát hozhatunk létre a belső térben – nézzünk egy, az előbbieknél már kissé mozgalmasabb tapétát!

    A chevron mintás, „föld” de igazából még a „tűz” jellegű enteriőrökhöz is passzoló, nagyobb mintás vlies tapéta már az előbbieknél elegánsabb, így a modern illetve glamúr stílusok mellett az elegancia kedvelőinek is bátran ajánljuk.

    A textúrák és anyaghatások végtelen lehetősége pedig természetesen itt még közel sem ért véget!

    Ha tetszett ez a kis összeállítás, akkor várunk szeretettel üzletünkben személyesen vagy online: a 100%-os elégedettségi garanciával büszkélkedő Tapéta Bolt Budapest igazán sokszínű kínálattal és kedves, készséges kiszolgálással, a Tapéta Trend Webáruház pedig választásotokat megkönnyítő szűrőkkel és tanácsokkal, valamint biztonságos, kényelmes vásárlási lehetőséggel vár Benneteket!

     

    Címkék#SEO Cikk

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában