Környezetvédelem

2021.08.03. 17:58

Megtisztítják a Tiszát

Munkatársunktól

Résztvevők a IX. Felső-Tiszai PET Kupa rajtja után Tiszabecs határában.

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Kilencedszer szervezett a Fel­ső-Tiszán hulladékgyűjtő úgynevezett PET-hajós – vagyis PET-palackokból készült vízi járművek – versenyt a Természetfilm.hu Egyesület. Tavaly beszámoltunk róla, hogy évszázados hagyományt gondoltak újra Mártélyon, és a Tiszából gyűjtött folyami műanyag hulladékból elkészült az első úgynevezett Tiszai Plasztik Ladik, amit helyi ladikkészítő mester csinált – megtartva az ősi formát és szerkezetet –, és a Tisza-parti kis faluban is avatták fel. Július 31-től augusztus 8-ig főként az Ukrajnával közös ha­­tárvizeken tartják a rendezvényt, saját építésű pillepalack hajóikkal Tiszabecs és Vásárosnamény-Gergelyiugornya között tisztítják meg a folyót.

A versenyhez csatlakoztak a Tisza Expedíció PET-kalózai is, akik júliusban indultak a Tisza forrásától.

Az expedíció Tiszabecsnél csatlakozott a IX. Felső-Tiszai PET Kupa 16 csapatához. A verseny alatt a résztvevők végig szabad ég alatt táboroznak, a nomád körülmények közé az idén vízre bocsátott Pontonkonvoj varázsol több kényelmet. Az úszó létesítményekben toalett, zuhanyzó és büfé várja a folyótisztításban megfáradt résztvevőket. A IX. Felső-Tiszai PET Kupa Áder János köztársasági elnök fővédnökségével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg.

Résztvevők a IX. Felső-Tiszai PET Kupa rajtja után Tiszabecs határában.

Fotó: MTI

A Tisza hulladékszennyezése óriási környezet- és természetvédelmi probléma, és a PET Kupa ennek felszámolására létrejött nonprofit civil kezdeményezés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában