Az integrált orvoslás segít a megelőzésben

2021.09.25. 14:40

A testtudatossággal kivédhetjük a megbetegedéseket

Miért fontos a női egészségmegőrzés, hogyan fejleszthető a testtudatosság, mi az a funkcionális orvoslás és ciklustudatosság? Varga Zsuzsanna orvos, a Funkcionális Orvoslás Nőknek oldal alapítója adott válaszokat egy online előadáson. Fontos tanácsokat adott a nőknek.

K. A. R.

Forrás: Unsplash

Integrálja a technológiát, a táplálkozástudományt, a wellnesst, a mindfullnest, a megelőzést a legmodernebb primer ellátással, amelynek segítségével egy közvetlen és tartós kapcsolat alakulhat ki páciens és ellátó közt – ezt jelenti az integrált orvoslás, amelyről Varga Zsuzsanna orvos, a Funkcionális Orvoslás Nőknek oldal alapítója beszélt online előadásában.

A szakember szerint ahhoz, hogy ez az újfajta orvoslás ha­tékony legyen, a páciensnek is­­mernie kell a testét és a lelkét, hiszen ez hozzájárul a betegségek megelőzéséhez, ami az integrált orvoslás célja. Ugyanakkor Varga Zsuzsanna úgy vé­­li, hogy a testtudatlanság és az információ hiánya miatt so­­kan úgy érzik, hogy a testükkel külön pályán mozognak, a testük pedig ellenük dolgozik. Jelezte, a nők ennek hatványozottabban vannak kitéve, sötétben tapogatózva kezdik meg a ciklusaikat, amelyekkel nem tudnak mit kezdeni, ez pedig abból is ered, hogy tinédzserként nem kaptak kellő felvilágosítást.

Kiemelte, fontos a test-elme-­lélek egység és a testünk, lelkünk ismerete, mert ezzel olyan szintű önismeretre teszünk sze­­rint, amely által képesek le­­szünk a jelzéseket észrevenni és értelmezni, ezzel pedig számos egészségügyi problémát kivédeni.

Hozzátette, olyan alapvetőnek kell lennie a testtudatosságnak, mint a írásnak és olvasásnak. Ha orvosi segítséget kérünk, akkor legyünk tisztában azzal, hogy mi nem működik, hol érzünk diszkomfortot, mert csakis így kapunk megfelelő kezelést a túlgyógyszerelés elkerülésével. Hangsú­lyozta, önmagában már az gyógyító, ha ki tudjuk mondani, mi zajlik bennünk.

Rámutatott, a ciklustudatosság egyik fontos része a testtudatosságnak, éppen ezért a női egészség velejárója.

El kell fogadni azt, hogy nőként nem tudunk minden szakaszban ugyanolyan teljesítményt nyújtani, és ezzel a párunknak is tisztában kell lennie, te­­hát nemcsak a nőknek kell tisztában lenniük a ciklusaikkal, hanem a párjuknak is, ez ráadásul a babatervezéskor elengedhetetlen.

Varga Zsuzsanna elmondta, egy nőnek tudnia kell, hogy a hormonjai hogyan működnek, egy-egy fogamzásgátló milyen hatással van a testére, hogyan épül fel a ciklusa. A ciklustudatosság által mindenki tudhatja, hogy melyik szakaszban jár, egyes szakaszokban hogyan változik a hangulata, bizonyos tulajdonságai hogyan jönnek elő. Sőt, aki követi a ciklusát, annál nem lesz olyan, hogy ké­­sik, mert a luteális szakasz hossza egészséges, termékeny ciklusokban állandó.

Ha orvosi segítséget kérünk, akkor legyünk tisztában azzal, hogy mi nem működik, hol érzünk diszkomfortot.

Kiderült, a ciklus hosszában történő változások okai az ovulációt megelőző terméketlen szakasz hosszának változásai, például a stressz, a betegség, az utazás, vagy akár az évszakváltozás is ide sorolható. A lényeg, hogy cikluskövetéssel megtanulják a nők felismerni az ovulációt kísérő jeleket, és bármikor is következik az be cikluson belül, onnantól a luteális szakasz hossza segít kiszámolni a következő menstruáció várható idejét.

A menstruációs ciklus sok mindent árul el az általános egészségügyi állapotról. A cik­­lustáblázat egy arra képzett nőgyógyász vagy endo­kri­no­­lógus szakember kezében diagnosztikai eszközzé válik, amely azonnal mutatja majd, ha valamilyen probléma adódik a hormonrendszerben vagy a reproduktív szervrendszerben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában