Csongrád-Csanád megye

2021.09.15. 15:45

Csaknem 10 millió forint érkezik ivartalanításra

Félmilliárd forintot osztott szét az 5000 lélekszám alatti települések között a kormány a Magyar Falu programban. A pályázaton 8 megyei település is sikerrel járt, mindannyian 1 millió forint feletti forrást kaptak. Az összeget a helyiek kapják meg kedvenceik ivartalanítására, oltására, csipeltetésére.

Kiss Anna

Több tízezer forintot kaphatnak az ebek és a macskák gazdái. Archív fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A kistelepüléseken az ivartalanítás és az állatok elektronikus azonosítóval való ellátása olykor nehézkes és költséges fel­adat a gazdáknak. Éppen ezért a kormány félmilliárd forintos keretösszeggel pályázatot írt ki kutyák azonosító csippel való ellátására, veszettség elleni ol­­tásra, valamint kutyák és macskák ivartalanítására a Ma­­gyar Falu programban.

A kiírásra az 5000 lélekszám alatti települések önkormányzatai jelentkezhettek, amelyek az elnyert forrásból segítséget tudnak nyújtani a lakosok tulajdonában lévő ebek, macskák ivartalaníttatására, oltására, mikrocsippel történő megjelölésére. A napokban ki­hirdették a pályázat nyerteseit, amelyek között ott van nyolc Csongrád-Csanád megyei település is.

Így Apátfalván, Ásotthalmon, Balástyán, Derekegyházon, Eperjesen, Maroslelén, Pusztaszeren és Üllésen is segíteni tud az önkormányzat a helyieknek.

A maximálisan elnyerhető össze 1,5 millió forint volt, ehhez közeli mértékű támogatást nyert el Ásotthalom és Üllés is. A nyolc település összesen 9 millió 812 ezer forintot kapott.

Fontos, hogy az ivartalanítást, az állatok veszettség elleni védőoltását és a transzponderrel történő megjelölést is csak praxisengedéllyel rendelkező állategészségügyi szolgáltatónál állatorvosi te­vékenységet végző, FELIR2 azonosítóval rendelkező állatorvos végezheti el. A Magyar Falu program keretében 14 ezer állat ivartalanítása valósulhat meg hazánkban a felelős állattartás jegyében.

Meghatározták azt is, hogy az önkormányzatok maximá­lisan mekkora támogatást ad­­­­hatnak a lakóknak. Így az oltásra állatonként 6-ot, míg a mikrocsipre 10 ezer forintot.

Ivartalanításra a 40 kilo­gramm alatti nőstény macska esetén legfeljebb 35 ezer 750, míg a kandúrra 16 ezer 700 forint adható. 40 kilogramm alatti szuka kutyára 48 ezer 450, a kanra pedig 35 ezer 750 forint fordítható maximum. A 40 kiló feletti kutyák esetén a szukára 61 ezer 150, a kanra 48 ezer 450 forint igényelhető legfeljebb.

Hazánkban a közelmúltban konzultáció is indult az állatvédelemről. Az internetes kérdőívre több mint 262 ezer válasz érkezett, és a véleményüket elmondók is kiemelt feladatként jelölték meg az ivartalanítási program kiszélesítését és a felelős állattartásra való felhívást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában