Makó

2021.09.27. 15:30

Kitartanak a makói postagalambászok

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

A legrégebbi civil szervezet Makón alighanem a postagalambászoké: valamikor az 1930-as években alakult, tehát csaknem száz esztendős. Tagjai a hétvégén azért jöttek össze, hogy a fehér asztal mellett értékeljék az elmúlt évben elért eredményeket. Mint az elnöktől, a földeáki illetőségű Dabis Istvántól megtudtuk, most 27 tagjuk van, köztük néhányan a környékbeli falvakból, de valaha ennél sokkal többen is voltak.

 

Időigényes és drága sport ez, így egyre kevesebben művelik.

– Kevés köztünk a fiatal, egyre magasabb az átlagéletkor – teszi hozzá. Ő maga egyébként akkor kezdte, amikor nyugdíjba vonult: eredetileg a fia galambászkodott, de ő elköltözött, a madarak meg itt maradtak. Ez 2009-ben történt. Most mintegy 200 galambja van; padláson, illetve galambdúcokban tartja őket. Tenyészti is őket, válogatja a legjobbakat és szaporítja.

Ami a versenyeket illeti, azok úgy zajlanak, hogy a madarakat csoportosan, ketrecekbe zárva teherautó viszi az indulóhelyre, az ország másik végébe, vagy akár külföldre, például Cseh- vagy Németországba, és a szárnyasok gazdái itthon várják, melyiküké ér haza előbb. Ilyenkor azért száguld az emberben az adrenalin.

– Ritka, hogy mindegyik hazaér. De egy jó postagalamb akár ezer kilométert is lerepül egy nap alatt, akár leszállás nélkül – tette hozzá.

A hétvégi találkozón díjazott legjobb versenyző csapatversenyben az egész éves teljesítmény összegzése alapján Bakai Imre lett. Sorban őt Pintér György, Vári László, Víg János és Balogi István követte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában