A növényfajták kiválasztásánál számos szempontot érdemes figyelembe venni

2021.10.10. 16:00

A türelem nagyon dús sövényt terem

Ahogyan egy jól megválasztott képkeret nagyban képes emelni egy festmény szépségét, egy egészséges, dús, szépen gondozott sövény éppúgy képes kertünk rámájaként körbeölelni és hangsúlyozni birtokunk üde pompáját. Ráadásul árnyékot ad, véd a portól, a zajtól, vagy éppen a kíváncsi tekintetektől. Az élet­erős sövény kialakításának előfeltétele a gondos tervezés, a kellő tápanyag és a rendszeres metszés biztosítása.

Koós Kata

Mindenekelőtt azt kell eldönteni, mi a sövény célja. Ha a kíváncsi tekintetektől akarjuk megóvni kertünket, ajánlott örökzöld fajtát választani.

Forrás: illusztráció: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A sövénytelepítés ideális időszaka a szeptembertől november elejéig tartó időszak. – Ek­­kor a gyökereknek elegendő idő áll rendelkezésükre, hogy megeredjenek a melegebb, nedvesebb talajban, mielőtt az első fagyok megjelennének. A nyári ültetés – különösen a szabadgyökerű növényeknél – azért nem ajánlott, mert a hőség és a kevés csapadék következtében a leveleken, tűleveleken keresztül leadott párolgás igen magas, a növények ezen időszakban jóval nagyobb fokú gondozást igényelnek – magyarázta Sipos József, hódmezővásárhelyi növényorvos, a 2019-es Év Ag­­rár­­embere verseny két kategóriájának győztese.

Gondos tervezés

A telepíteni kívánt sövény nö­vényfajtájának kiválasztásánál számos szempontot kell figyelembe venni a gondos gazdának – hangsúlyozta az egyetemi docens. Mindenekelőtt azt kell eldönteni, hogy mi a célja a sövénynek. Ha elsősorban a kíváncsi tekintetektől szeretnénk óvni kertünket, ajánlott örökzöld fajtát választani, amelyek télen is jól takarnak. A fenyőfélék közül gyakran ültetik e célból a keleti tuja fajtáit, de népszerűek a hamisciprusok, a babérmeggy, a kecskerágók, a borókák és a tiszafa is. Ugyanakkor az örökzöld növények általában drágábbak a hasonló fejlettségi állapotban lévő lombhullató fajokhoz képest, továbbá több tápanyagot igényelnek, hogy erőteljes növekedésük és télen is díszítő lombjuk neveléséhez legyen elég erőforrás a talajban.

Ha a fő szempont az esztétikum, érdemes virágzó cserjéket választani, mint az aranyvessző, a japán gyöngyvessző, a tűztövis, a loncok, a bodza vagy éppen a korallberkenye. Utóbbinak bár egyszerű fehér virágai vannak, mégis szemet gyönyörködtető kontrasztot alkotnak a levelek élénk színpompájával.

Azt is át kell gondolnunk, hogy lassabban vagy gyorsabban növő fajtát szeretnénk. Előbbire jó példák a tuják, utóbbira pedig a tiszafa.

– Mérlegelnünk kell továbbá, hogy hosszú távon szeretnénk vagy tudjuk-e öntözni a sövényt. Ha nem, szárazságtűrő fajtát érdemes választani, mint a keskenylevelű ezüstfa vagy a fagyalok. Fontos szempont lehet mindemellett, hogy milyen ma­­gas sövényt szeretnénk. Alacsonyan nyírt sövénynek a japán kecskerágót és a bukszusokat, magas térelválasztónak a tujákat és a leylandi ciprust javaslom. A bogyós növények is nagyban tudják emelni kertünk szépségét, ám fontos a körültekintés. Tiszafát például kisgyermekes családok vagy ku­­tyatulajdonosok semmiképp se ültessenek, hiszen mérgező. Jó választás lehet azonban a fehér som, amelynek bogyóit a madarak is előszeretettel fogyasztják, ezáltal élettel telíti a kertet – emelte ki Sipos gazda.

Bőséges tápanyag

A talaj tekintetében e növények nem finnyásak.

– Bármilyen ta­lajtípuson megélnek. Lényeges azonban, hogy tápanyagban gazdag legyen, melyről a kertésznek kell gondoskodnia. Az ültetőgödrökben a humuszos táptalaj az ideális, mert jó vízbefogadó, továbbá érdemes szerves trágyát is elhelyezni a gödörben, de az ne érintkezzen közvetlenül a növény gyökerével. Az ültetés utáni egy év elteltével érdemes tápoldatot és lombtrágyát alkalmazni. A nitrogén, a magnézium és a vas jelenléte erősíti a lombkoronát. Ha ezeket biztosítjuk május elejétől augusztus végéig, a növény intenzívebben fejlődik és nem kopaszodik fel – javasolta a növényorvos.

Óvatosan a taposással!

Választhatunk szabadgyökerű, földlabdás vagy konténeres növényeket. Sipos József a kezdő kertészek számára a földlabdás vagy konténeres példányokat ajánlotta, a szabadgyökerűek ugyanis könnyebben sérülnek.

– Az ültetőgödör átmérője a gyökérlabda méretének háromszorosa, mélysége pedig másfélszerese legyen. Az ideális ültetési távolság fajtától függően 50–80 centiméter, és a kerítéstől vagy házfaltól legalább egy méter távolságra húzódjon a sövény – hangsúlyozta, majd hozzátette, visszatakarás után kulcsfontosságú a bőséges, ülepítő öntözés.

– Tömörítsük a talajt a növények gyökeréhez, de ne tapossuk meg túlzottan, mert könnyen megszakadhat a gyökérzet – emelte ki.

Fotó: Sipos József archívumából

– A most elültetett, fiatal növények tövéhez érdemes szalmát, fenyőkérget, fűreszeléket tenni az esetleges kemény fagyok ellen – javasolta.

Csepegtető öntözőrendszer alkalmazása csupán a fejlődés kezdeti fázisában ajánlott. Hosszabb távú alkalmazása esetén ugyanis a gyökerek nem kényszerülnek arra, hogy a mélyebb rétegekbe hatoljanak, a talajfelszín közelében maradnak, melynek következtében egy nagyobb vihar könnyedén kidöntheti a sövényt, vagy ha már rendszeresen nem öntözünk, alászáradhat a növény.

Ideális metszésforma

A dús, egészséges, életerős sövény nevelésének alapja a metszés. – Az aranyszabály, hogy minél jobban, rendszeresebben nyírom, annál sűrűbb lesz a sövény, annál inkább arra késztetem, hogy a belső részekre is hajtásokat növesszen – közölte Sipos gazda. A most ősszel elültetett növényeket leghamarabb a jövő év tavaszának végén ajánlott először metszeni, amely során érdemes téglalap vagy kúp alakú formát kialakítani. A fejtetőre állított háromszög hiába szép, télen a hó súlya alatt szétnyílhat, stabilitását veszítheti, ráadásul könnyen felkopaszodhat, ugyanis a lombozat felső része leárnyékolja az alsó részeket. – Ha egy lendületben hagyjuk magasra nőni a cserjét, a növény erőtlenebb, ritkásabb lesz. A dús lombozat elérése érdekében kulcsfontosságú a türelem, a rendszeres visszavágás – hangsúlyozta a növényorvos.

Fontos a megelőzés

A gombás betegségek elkerülése érdekében a legjobb védekezést a megelőzés jelenti. – Ha jó a talaj, van megfelelő tápanyag és víz a növény szá­­mára, akkor alapvetően el­­lenállóbb e megbetegedésekkel szemben. Azonban, ha megtörténik a baj, a széles ha­­tásspektrumú, felszívódó gombaölő szerek nyújthatnak hatékony védelmet például a rozsdabetegségek vagy a lisztharmat ellen. A kártevők közül mindenekelőtt az atkák, a levéltetvek és a selyemfényű puszpángmolyok fenyegetik e növényeket. Ellenük csak rovarölő, például az acetamiprid hatóanyagú növényvédő szerekkel tudunk védekezni – részletezte a növényorvos.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában