Hódmezővásárhely

2021.10.13. 17:56

Babák táncoltak a könyvtárban

Munkatársunktól

Fotó: Tábori Szilvia

– A néptáncot komplex személyiségfejlesztő mozgásformának tartom, a zenei készségek mellett számtalan egyéb területre is hat – mondta Tápai Lászlóné Mariann, az Árendás Néptáncegyüttes egyik oktatója, aki a vásárhelyi könyvtár baba-mama klubjának rendszeres vendégeként is tart foglalkozásokat.

Az óvodapedagógus szerint e mozgásforma támogatja a koncentrációt, bővíti a szókincset, míg a nagyobbaknál már a matematikatanulást, az olvasást segíti. Hangsúlyos még közösségépítő jellege.

– A legkisebbek megtanulnak együtt játszani, táncolni, mozogni, kölcsönösen figyelni egymásra. A mai világban sokak életéből kimarad a nagycsaládi légkör, emiatt a kisgyerekek olykor nehezebben alkalmazkodnak közösségben – mondta. Hozzátette, a baba-mama foglalkozásokról az édesanyák is elvihetik az együtt töltött idő örömét.

A rohanó hétköznapok felértékelik a családon belüli kommunikációt, az osztatlan figyelmet, amikor szülők és gyerekek csak egymással törődnek. Úgy véli, a néptánc ebben is segít.

– Másként kell elérnünk, megszólítanunk a mai gyerekeket. Minden megújul körülöttünk, ám soha ne felejtsük el gyökereinket. Minél kisebb korban tapasztalnak, annál inkább felnőhet egy olyan generáció, ahol a néphagyományok ismét értékké válhatnak – hangsúlyozta.

A zenei fejlesztés mellett a szociális készségek, a koncentráció és a szókincs fejlődését is támogatja a néptánc.

Fotó: Tábori Szilvia

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában