Tiszasziget

2021.10.24. 19:00

Hagyományos kézműves technikák kapták a főszerepet Tiszaszigeten – Fotók

Különféle kézimunka technikák kapták a főszerepet pénteken és a hétvégén Tiszaszigeten. Szorgos kezek varrtak, hímeztek, nemezeltek, makraméztak, tudást adtak át és egyúttal kaptak is a szorgos kezek tulajdonosai.

Varga Lilla

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Pénteken kezdődött a tiszaszigeti Vedres István Faluházban az a három napos rendezvény, mely a hagyományos kézimunkák megismerésére és megtanulására fektette a hangsúlyt.

– 2014-ben alakultunk és 2015-től minden évben rendezünk Nemzetközi Kézimunka kiállítást. Jelenleg száz kreatív csoporttal vagyunk kapcsolatban, többek között: Forráskút, Klárafalva, Ferencszállás, Deszk, Dunaföldvár, Tokodaltáró. Valamint külföldön élő magyarokkal is tartjuk a kapcsolatot, de a legnagyobb a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetségével is nagyszerűen együtt működünk. A három napos kézimunka tábor során, hűen a jelszavukhoz „Taníts, és tanítalak.”, mindenki megmutatta, hogy miben ügyes – mondta lapunknak Lampert Józsefné Erzsike a tiszaszigeti Kreatív Műhely Egyesületének elnöke.

A karácsony közeledtével az ünnepekre jellemző figurákat is készítettek. Többek között horgolást, üvegre gravírozást, száraz nemezelést, hímzést, varrást is megtanulhatták és csoda szép alkotások születtek az asztaloknál. A pénteki eseményre Dunaföldvárról, Klárafalváról és Tiszaszigetről érkeztek. Határon túlról, a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetségétől öt csoportból érkeztek.

– Igyekszünk minél több fiatalt is bevonni a munkásságunkba, és átadni számukra a tudásunkat. A kiállításaink is erről szólnak, azaz a régi idők emlékei új köntösbe bújtatva – tette hozzá Erzsike.

A kalocsai minta manapság nem az asztalterítőkön jelenik meg, hanem a ruhákon, kiegészítőkön. Ez is azt mutatja, hogy a múlt szépségei nem merülnek feledésbe, csupán beépülne napjaink divatjába. Szombaton és vasárnap a volt laktanyában szorgoskodnak majd a részt vevők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában