PR cikk

2021.11.05. 11:17

5 természetes gyógymód makacs térdfájdalmak ellen

Egy bizonyos kor után – akár már a 30-as éveinkben is – a csontjaink már nem olyan rugalmasak és erősek. Egyre többször érezhetünk fájdalmat vagy recsegést a sportmúlt, az ülő- vagy éppen az állómunkánk miatt, amelyet évek óta végzünk. Ehhez hozzátesz az egészségtelen életmód és a mozgásszegény környezet is. A térdfájdalmak pedig alaposan megkeseríthetik az életünket. És bár számtalan drasztikus és kevésbé drasztikus módja van annak, hogy rövidebb vagy hosszabb távra megszabaduljunk ezektől a kínoktól, először mégis érdemes a természetes gyógymódok között szétnézni.

delmagyar.hu

farm woman in yellow dress hands with red nails pick blue cornflower flowers herb to wicker dish in agriculture field.

Mi okozhatja a kínzó térdfájdalmakat?

A térdfájdalom egy viszonylag sokszor jelentkező ízületi probléma, amely nemcsak az idősebb korosztály életét keseríti meg, hanem a fiatalokét is. Az ő esetükben általában a túlerőltetés, a rendszeres sport vagy egy esetleges sérülés válthatja ki. Míg az idősebbeknél a térdprotézis, a krónikus vagy a korral járó porckopás tehető felelőssé.

Porckopásról (arthrosis, osteoarthritis) elsősorban a középkorúaknál beszélhetünk, amely a 40 év feletti férfiaknál és nőknél jön elő. Lassan alakul ki, mégpedig hosszabb távon. Mivel 25 év felett egyre kevesebb kollagént termel a szervezetünk, ezért egyfajta folyamatos leépülés indul el a testünkben, és ezzel együtt a csontjainkban is. Persze a porckopás ritka esetekben a fiataloknál is előjöhet, ha versenyszerűen sportolnak, túlsúlyosak vagy a térdük alaki eltérést mutat.

Nyáktömlőgyulladás (bursitis): a nyáktömlő (bursa) felelős az inak, az izmok könnyű és fájdalommentes mozgásáért a csontokon. Ennek begyulladása jelenti gyakran a térdfájdalmak egyik okát, leginkább a fiatalok körében. Kiválthatja sérülés, fertőző betegség vagy mikrosérülés is.

Rheumatoid arthritis: ez egy ízületi gyulladás, amely autoimmun betegség. Az az oka, hogy az immunrendszer túlműködése során ízületi károsodás alakul ki, vagyis nemcsak a térdet, hanem a szervezet más szerveit is érintheti a probléma.

Természetesen még számos oka lehet, ugyanakkor mielőtt a gyógyszerekhez és szteroidokhoz nyúlnánk, vagy a térdprotézis lehetőségén gondolkodnánk el, mindenképp olvassunk utána, milyen természetes gyógymódokkal tehetünk a fájdalom ellen, illetve hosszabb távon hogyan tudjuk megszüntetni azokat.

Ez az 5 természetes gyógymód segíthet a makacs térdfájdalmak ellen

A gyógyszerek és a különböző vényre kapható fájdalomcsillapítók, illetve a térdprotézis helyett az orvosok is gyakran ajánlják a természetes gyógymódokat, amelyek segíthetnek a térdfájdalmak csillapításában. Ezek közül gyűjtöttünk össze 5 egyszerű, ám igen hatásos módszert, amelyeknek érdemes esélyt adni:

1. Pihentetés és fogyókúra

A pihentetés – bár sokan azt hiszik – nemcsak a felpolcolásból és a fekvésből tevődik össze, hanem abból is, hogy a lábunkon minél kevesebb súlyt cipelünk. Éppen ezért fontos, hogyha túlsúllyal küzdünk és emellé társul a térdfájdalom is, akkor kezdjünk el egy könnyebb fogyókúrát, amivel legalább néhány kilóval kevesebbet mutathat a mérleg, ezáltal pedig a térdünk is fellélegezhet. Ha esetleg a fogyókúra nem megy, kezdjük kíméletesebb mozgásformákkal a fogyást, például a jóga vagy a pilates segítségével.

2. Hideg-meleg borogatás

Már az ősidők óta bevált ez a módszer, ám nem mindegy milyen típusú fájdalomra melyiket alkalmazzuk. A hideget az erős fájdalomnál, a duzzanatnál vagy a gyulladásnál érdemes kipróbálni. Ehhez mindössze a fagyasztóban található jégkockára vagy mirelit zöldborsóra van szükségünk, amelyet helyezzünk el a térdünkön 10-20 percre.

A meleg borogatás ezzel szemben a merev térdnek tud gyors segítséget adni. Egy kellemes meleg vizes borogatás mellett picit mozgassuk is át, de arra figyeljünk, hogy mindent fokozatosan csináljunk.

3. Almaecet

Ki gondolná, hogy igazi csodaszer? Nos, az almaecet feloldja az ásványi lerakódásokat és eltávolítja a térdben található, lerakodott mérgeket, amelyek a fájdalom kiindulási pontjai. Ha magában nem megy a fogyasztása, akkor két pici kanálnyi almaecetet keverjünk el két csésze vízben. Ha viszont fürdőhöz használjuk, akkor két csésze almaecetet öntsünk a fürdővízhez és térd felettig merítsük bele a lábunkat.

4. Zselatin

Ez a módszer remek gyógyír lehet a rosszul mozgó térdek számára, méghozzá úgy, ha pakolásként hagyjuk a térden egy egész éjszakát. A zselatin a pórusokon keresztül jut a térd csontjaiba, amellyel csillapítható a fájdalom, és pótolhatóak az ízületi nedvek is.

5. Olajok

Az olajokkal történő finom masszázs fájdalomcsillapító hatású. Erre remek választás lehet a fűzfakéreg vagy a gyömbérkivonat is. Naponta akár 2-3 alkalommal is megismételhetjük, de arra figyeljünk, hogy óvatos mozdulatokkal érjünk a fájó részhez.

Mit nem szabad tenni térdfájdalom esetén?

Ha a fájdalom folyamatos, semmiképp ne mozogjunk feleslegesen, és a sportot se erőltessük. Ami nagyon fontos, hogy ne halogassuk az orvoshoz való fordulást. Minél gyorsabban kérjük ki egy szakember véleményét, hogy fényt tudjunk deríteni a térdfájdalmaink okára. Az online öndiagnosztizálást pedig felejtsük el.

Címkék#életmód

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában