Az állam tíz éve 28 milliárdot, idén 87,5 milliárd forintot fordított a közétkeztetésre

2021.11.09. 12:30

Döntőben a Vásárhelyi Betyárok

Kisorsolták a Közétkeztetési Szakácsverseny 2020–2021 tizenkettes döntőjének rajtszámait. A Vásárhelyi Betyárok 10-es számmal versenyeznek a jövő év tavaszán az elődöntő legjobbjaival.

Kovács Erika

Forrás: A Vásárhelyi Betyárok gőzerővel készülnek a jövő tavaszi döntőre. Fotó: Közétkeztetési Szakácsverseny – KÖSZ.

Fotó: FER-FILM STUDIO Csardas Ferenc

A verseny szervezői a múlt pénteken Budaörsön szerveztek sajtóreggelit, ahol lezárták a 2021–2022-es verseny elődöntőit, és bemutatták a 12 döntőbe jutott csapatot.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára hangsúlyozta, a közétkeztetés nem tömegétkeztetés, nem mindegy, milyen étel jut el a célközönséghez, a gyerekekhez, idősekhez, kórházakba, munkahelyekre. Fontos a minőség és a megfizethetőség.

Az államtitkár kiemelte, 10 évvel ezelőtt a kormány évi 28 milliárd forintot fordított a közétkeztetésre, ma ez az összeg már 87,5 milliárd forint.

Az állam jóvoltából az óvodások zöme és az iskolások jelentős hányada is ingyen jut a közétkeztetéshez.

Az ez évi verseny témája a „Farsangi ételek a hagyomány és a megújulás jegyében”. A feladat komoly kihívás elé állította a résztvevőket. Annál is inkább, hiszen egy felnőtteknek szánt, komplett, három- fogásos ebédet kellett megtervezniük és tálalniuk a modern gasztronómia elemeinek alkalmazásával, méghozzá a nettó nyersanyagköltséget tekintve adagonként 650 forintból.

Mint lapunk már megírta, a Vásárhelyi Betyárok – a Hódmezővásárhelyi Közétkeztetési Intézmény Bíró Péter, Takács Gergő, Verók András és tartalékként Gedai Endre alkotta csapata – hetedik helyezettként jutott be a Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjébe. A következő menüt készítették el: vásárhelyi almás kolbásztekercs almapürével, friss salátával, vinaigrette-tel – ropogós, bőrös kacsamell sütőtök textúrákkal és narancsos pecsenyelével, sütőtökös-mákos nudlival, ropogós hajdinával – képviselőfánk málnahabbal, fehér csokoládé mousse-szal, csokihomokkal. A döntőt 2022 tavaszán rendezik meg, ugyanezt a menüt kell megalkotniuk 3 óra alatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában