Idén már országossá vált a program

2021.11.01. 19:39

Ezer mécsest használtak fel a vásárhelyi gyertyalánghoz – Fotók

November 1-jén, hódmezővásárhelyi ötlet nyomán, az ország 14 temetőjében készült fényinstalláció. Volt, ahol angyalt, máshol gyertyalángot, keresztet raktak ki a mécsesekből, amiket a temetőkbe látogatók gyújtottak meg.

Kovács Erika

Hódmezővásárhelyen, a katolikus temetőben idén gyertyalángot készítettek az ezernél is több mécsesből. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

A Csongrád Megyei Kegyeleti Kft. a hódmezővásárhelyi katolikus temetőben négy évvel ezelőtt, Mindenszentek napjához kapcsolódóan szervezte meg először a különleges fényinstallációt. A céljuk az volt, hogy a kegyeleti kultúra ápolásába az ifjabb generációt is bevonják. 2021-től, a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete szervezésében országos eseménnyé nőtte ki magát a mindenszenteki mécsesgyújtás.

November 1-jén 14 helyszínen lobbantak fel az emlékezés lángjai. Az egyesület minden résztvevő temetőnek 700 mécsest biztosított. Csongrád-Csanád megyében Hódmezővásárhely mellett Mindszenten, Mórahalmon, Ruzsán és Szegeden is készültek mécses-képek.

- Mindszenten egy szívet raktak ki kereszttel, Hódmezővásárhelyen lángot készítettek, Mórahalmon, Ruzsán és Szegeden pedig angyalkává alakultak a mécsesek. Kecskemétről is van információm, ott református kereszt rajzolódott ki, Budapesten, a Farkasréti temetőben pedig lánggá formálták az apró fényeket – mutatta a telefonján a fotókat Varga György, a Csongrád Megyei Kegyeleti Kft. ügyvezetője.

Hódmezővásárhelyen sokan vettek részt a gyertyalánggá formálódó mécsesek meggyújtásában, voltak, akik a temetőlátogatásuk részeként álltak meg néhány percre, hogy megtekintsék az installációt.

- Az első évtől kezdve mindig megnéztük, milyen képet készítenek a mécsesekből. Nagyon tetszik. Sajnos nagyon sok családtagunk nyugszik itt, a katolikus temetőben. Mi az év minden szakában járunk ide, így most, halottak napjára is hoztunk virágot, mécseseket – mondta Bánfi Magdolna.

Győri Ildikó gyerekei is részt vettek a mécsesek meggyújtásában.

– Nálunk nem tabu a temetőbe járás. A kisebbik lányom 5 éves, de őt is magunkkal hozzuk, amikor a szeretteinkre virágot viszünk. Szeretném úgy nevelni a gyerekeim, hogy tudják, az élet része a halál is, és azzal, hogy a szeretteink sírjához ellátogatunk, az emléküket ápoljuk, a szeretetünket fejezzük ki – mondta Győri Ildikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában