Szeged

2021.11.30. 16:38

Rózsák nőttek a Tiszában

Farkas Judit

Fotó: Farkas Judit

Halottak napja környékén a Tisza partján is egyre többen raknak ki emlékező mécsest, dobnak virágokat – többnyire rózsát vagy krizantémot – a folyó hullámaiba. Talán szerettük hamvai is ide kerültek, a vízhez sétálnak ki gondolni rá.

Szép lenne, ha maradnának az első nagyobb fagyig. Minden szálat jégvirággá varázsolna a tél.Amikor egy hétvégi sétán vé­­gigmentünk a parton november vége felé, most is sok gyertyát, mécsest, virágot találtunk a Boszorkányszigethez közeli partszakaszon. Amit viszont eddig még nem láttunk: hófehér és vörös rózsák „nőttek ki” a vízből.

Találkoztunk már a Tiszán, kicsit feljebb tündérfátyollal, a Holt-Maroson vízitökkel, de ez a látvány meglepett minket.

Valaki szép sorban leszúrta a vízbe szánt rózsákat, mintha saját rózsakertet kapott volna az, akire emlékezik. A rózsa nem véletlenül népszerű vágott virágként, ha elég vizet kap, vázában is sokáig kitart. Itt folyamatosan a nedves iszapban, „térdig” vízben állnak a rózsaszálak, és meleg sincs, nem igyekeznek elhervadni. A vízcserével sincs probléma, merthogy javasolják a vágott virág alatt rendszeresen cserélni a vizet: a Tisza ebből a szempontból elég megbízható. Szép lenne, ha maradnának az első nagyobb fagyig. Minden szálat jégvirággá varázsolna a tél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában