Helyi életstílus

2021.12.27. 12:00

A makói Forgatós sikere Jordániában

Sikeres volt a makói Forgatós táncegyüttes két vezetőjének jordániai útja. Mint megírtuk, Doktor László művészeti vezető és asszisztense, Doktor-Bagaméri Andrea az arab ország magyar nagykövetének meghívására utazott ki azzal a céllal, hogy szerződést kössenek a képviselet vezetőjével, Káli Attilával. Ennek értelmében a Forgatós képviseli majd 2022-ben és 2023-ban a V4-es országok között Magyarországot kulturális téren Jordániában.

Szabó Imre

Doktor László és felesége hamarosan a Forgatós táncegyüttessel tér vissza a közel-keleti királyságba. Fotó: DM

Megtudtuk: összesen négy na­­pot töltöttek a közel-keleti or­szágban. A program megszervezése nagyrészt a külképviselet Makóról elszármazott kulturális attaséjának, Surányi Reginának volt köszönhető. A megbeszélések és a fellépések mellett jutott idő a helyi nevezetességek, a bibliai tájak megtekintésére is, ami ihletet adó élmény volt számukra. Tartottak előadásokat, táncházakat is. 

 

 

– Kettőnknek kellett prezentálni mindazt, amit száz-százhúsz ember bő tíz év alatt a táncegyüttesben felépített – mondta Doktor-Bagaméri Andrea. Volt alkalmuk bemutatni a magyar népviseletet, a népi kultúrát, a táncokat. 

 

 

A nagykövetség szervezésében egy nagyjából 70-80 fős, magyarul jól beszélő közösséggel találkoztak. Az 1970-es, 80-as években sok jordániai fiatal tanult Magyarországon, illetve több magyar család költözött ki az arab országba. Ők, illetve most már a gyerekeik, unokáik számára fontos a magyar hagyományok, néptáncok felelevenítése, ezért szervezte meg ezt a bemutatkozási lehetőséget a kinti nagykövetség. Érdekesség, hogy a táncház végül kölcsönös oktatássá alakult, ugyanis miután a makóiak bemutatták az általuk ismert táncokat, a helyiek is igyekeztek beavatni őket az ottani arab tánckultúra világába. 

 

 

Ami pedig az utazás hivata­los célját illeti, a megállapodást is sikerült nyélbe ütni. 

 

Ennek értelmében az együttes 2022-ben és 2023-ban – a pályázati lehetőségek függvényében – nagyobb létszámban, több alkalommal vesz majd részt kulturális rendezvényeken Jordániában. 

 

 

– Boldog vagyok, hogy mó­dunk volt kiutazni, hiszen nemcsak a Forgatós, hanem Makó hírnevét is öregbítettük. Ez is egy kitűnő alkalom lesz arra, hogy az egyetemes magyar kultúrát népszerűsítsük külföldön – mondta Doktor László. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában