A Bedő alapítvány kiadásában, agrárminisztériumi támogatással jelent meg a kötet

2021.12.03. 16:04

Könyv készült az ásotthalmi tanulmányi erdő állatairól

Az ásotthalmi Bedő Albert erdészeti iskola tanulmányi erdejének állatvilágát bemutató kötet készült az iskola pedagógusa, Andrési Pál szerkesztésében.

Arany T. János

Fotó: Kuklis István

– A könyv egy népes szerzőcsapat közös munkája és egy évtizedes álom beteljesülése – kezdte Andrési Pál, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium pedagógusa.

– Régen megfogalmazódott bennem, milyen jó lenne tudni, milyen élőlények vesznek körül itt bennünket. A munkának előzményei is vannak. Jó 100 évvel ezelőtt Teodorovics Ferenc igazgató a környék első természettudósaként növényeket, lep­­kéket gyűjtött, amit annyira komolyan csinált, hogy világkiállításokon állított ki. Munkássága és az iskolánk abban az időben világszínvonalat képviselt. Ezzel a könyvvel az elődeink előtt is tisztelgünk – tette hozzá.

Fotó: Kuklis István

A közelmúltban megjelent Az ásotthalmi Tanulmányi er­­dő állatvilága című kötet is­­meretterjesztő könyv, ami az erdő állatait mutatja be. Mint a kötet szerkesztője, Andrési Pál fogalmazott, az emberek számára az állatokat leginkább a szemmel jól látható gerincesek jelentik.

– Mi itt számos gerinctelen fajt is bemutatunk. A könyvben közel 400 faj szerepel fényképekkel illusztrálva – mondta.

A kötetet népes, tizenhárom tagú szerzőgárda jegyzi, többüknek rövidebb-hosszabb kötődése van az ásotthalmi er­­dőkhöz.

A kötet 19 fotós több mint 500 fényképével illusztrált. Andrési elmondta, külön öröm számára, hogy a felesége, Andrésiné Ambrus Ildikó, az iskola igazgatója mellett két gyermeke is a szerzők közt szerepel. Fia, Andrési Dániel a futóbogarakkal foglalkozik, abból írta a doktoriját, lánya, Réka szakterülete speciális, a taplógombákban előforduló bogarakkal foglalkozik, amelyek mákszemnyi nagyságúak. A szerkesztő kiemelte, a tanulmányi erdőben él egy olyan állatfaj, amit az egész földön innen írtak le elsőként, ez egy ugróvillás.

Fotó: Kuklis István

A kötet az Ásotthalmi Bedő Albert Alapítvány kiadásában jelent meg, az Agrárminisztérium környezeti nevelési programjában benyújtott pályázati támogatásból. A támogatási összeg a könyv kiadásának költ­­ségeit tudta biztosítani, a szerzők az alapítványt, illetve a szakmai közönség ismeretterjesztését támogatták a munkájukkal.

Az ásotthalmi Tanulmányi erdő állatvilága című könyvet 800 példányban nyomták. A könyv elérhetőségéről az alapítvány e-mail-címén ([email protected]) lehet érdeklődni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában