Helyi életstílus

2022.01.07. 16:20

Az év hüllője a homoki gyík

F. J.

Az egyik legkevésbé közismert hazánkban élő gyíkfaj a homoki. Ott él, ahol fennmaradtak a természetes gyepek a homokhátságokon. a Fotó forrása: Wikipédia

2022-re Magyarország egyik legkevésbé közismert gyíkját, az alföldi pusztákhoz kötődő homoki gyíkot választotta az év hüllőjének a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Az egyesület közleményéből kiderült: az egzotikus színezetű gyíkfaj testhossza 6–8 cm, farka a testhossz kétszeresét is elérheti. A hímek há­­­tának közepén világoszöld sáv fut végig. Nappal aktív, jól bírja a magas hőmérsékletet. Apró gerinctelenekkel táplálkozik, pihenni föld alatti üregekbe húzódik vissza. A téli hibernációból március elején-közepén jön elő, a párzás áprilisban kezdődik. 

A nőstények 2–6 tojást raknak fűcsomók, zsombékok alá.A homoki gyík fő elterjedé­­si területe a Balkán-félsziget, egyes görög szigetek, kelet felé az alsó Duna mente, a Fekete-tengert övező síkságok, a Krím-félsziget, a Boszporusz kis-ázsiai oldala. Nálunk szigetszerűen az Alföld homokpusztagyepein fordul elő. 

A Pesti-síkságtól kezdve a Duna–Tisza közének szinte minden homokhátán megtalálható, ahol természetes gyepek fennmaradtak – élőhelyeit veszélyeztetik az özönnövények, rombolja például a krosszmotorozás, a quadozás. Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya a herpterkep.mme.hu oldalon várja a fényképes észleléseket erről a szép gyíkról. Magyarországon – mint minden hüllő és kétéltű – védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában