Helyi életstílus

2022.04.21. 10:45

Szólótáncban jeleskedtek, néptánctanárnak készülnek

Óvodás korában ismerkedett meg a néptánccal Bencz Gergely, ifj. Majoros Zoltán és Kothencz Bertalan is, azóta az életük része. Most egy szólótáncfesztiválon értek el kiemelkedő eredményt a Tiszavirág Néptáncegyesület táncosai. Már tudják, felnőttként oktatni szeretnék a táncot.

Kiss Anna

Néptáncpedagógus szeretne lenni a Tiszavirág Néptáncegyesület mindhárom táncosa. Fotó: Karnok Csaba

Három helyezést is bezsebeltek a Tiszavirág Néptáncegyesület táncosai a XII. Egri Országos Ifjúsági Szólótáncfesztiválon. Bencz Gergely és ifj. Majoros Zoltán az ezüstpitykés táncos elismerést érdemelte ki, míg Kothencz Bertalan a Martin György Néptáncszövetség kü­löndíját vehette át. 

Bencz Gergely lapunknak elmondta, 12 éve foglalkozik néptánccal, a Szeged Táncegyüttesben kezdte, azonban amikor onnan kivált Tóth Gábor csapata, és létrehozták a Tiszavirág Néptáncegyesületet, akkor velük tartott.

A néptánccal nemcsak Deszken foglalkozik, hanem a békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakközépiskolában is azt tanulja, ugyanis érettségi után a Magyar Táncművészeti Egyetemre szeretne járni, hogy néptánctanár váljon belőle. 

Ebben Németh Antal Junior Prima díjas táncművész, néptáncpedagógus a követendő példa számára. Elmondta, a fesztiválon kötelező táncként székely verbunkot, míg választottként sűrű magyart táncolt. 
 

Fotó: Karnok Csaba

Ifj. Majoros Zoltán is óvodás korában ismerkedett meg a néptánccal, ő Kiszomboron kezdte, majd a Szeged Táncegyüttesben folytatta, a kiválást követően pedig ő is Tóth Gáborékkal tartott. Kiemelte, azért szereti olyannyira a táncot, mert azzal ki tudja fejezni önmagát. Bár a szíve csücskét a szatmári táncok jelentik, a mostani versenyre választottnak mezőségi táncot vitt, míg kötelezőnek dél-alföldit kellett táncolnia. Zoltán is a csabai szakközépiskolában tanul, és célja, hogy mielőbb néptáncot oktathasson, hogy továbbadja az utána jövő generációnak ezt a kultúrát. Számára az egyesület művészeti vezetője, Tóth Gábor a példakép. 
 

Kothencz Bertalan is épp úgy kezdte a néptáncot, mint Gergely és Zoltán, 2016 óta ő is tiszavirágos. A tánc hangulata, a közösség és a pedagógusok miatt kedveli igazán a néptáncot, őt főként a cigány táncok ragadták magukkal. A fesztiválra viszont felcsíki táncot vitt választottként, a kötelező számára is a dél-alföldi táncok voltak, ennek pedig külön örült, hiszen így jobban belemélyedhetett szűkebb hazájának, a Dél-Alföldnek a táncaiba.

Bertalan is a Magyar Táncművészeti Egyetem próbavezetői képzését szeretné majd elvégezni, viszont édesapja, Kothencz János példáját követve a gyermekvédelemmel szeretne foglalkozni, és abba tervezi beépíteni a néptánc oktatását. 

Mindhárman úgy vélik, hogy az egri fesztiválon tudással, élménnyel és új ismeretségekkel gazdagodtak. Megjegyezték, a siker ellenére nem tartják magukat jó táncosnak, ahhoz rengeteget kell tanulniuk, legtökéletesebb táncos pedig nincs is, csak olyan, aki mindig egyre jobbá tud válni. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában