Helyi életstílus

2022.06.09. 17:27

Egész Öttömös a Spárgafesztiválra készül

Ötven-hatvan ember dolgozik egy héten keresztül, hogy szombaton mindenki jól érezze magát, illetve jól is lakjon a XXVI. Öttömösi Spárgafesztiválon.

Joli és Zsuzsi. Nélkülünk nincs spárgafesztivál Öttömösön. Fotó: Arany T. János

Különböző mélyhűtőkben összesen 4-500 mázsa megpucolt, konyhakész fehér és zöld spárga vár a sorára Öttömösön, ahol szombaton végre újra lesz Spárgafesztivál.

Zsuzskával előtte egy héttel összeülünk, összeszedjük, mi kell a temérdek sok mindenhez. Készülünk, mi már teljesen el vagyunk készülve 

– mondta a rá jellemző derűvel Varga Imréné Dobó Jolán, aki Bata Ferencné Zsuzsival megálmodta, megszervezte az első Spárgafesztivált, majd az összes többit. 

Az asszonyok – akikről 2019-ben úgy írtunk, hogy ők Joli és Zsuzsi, a "spárgás sorstársak" – élete több évtizede összefonódott a spárgával. A fesztiválon ők szervezik a főzést, kínálást, kóstoltatást. Közösségi munkájukat a legutóbbi rendezvényen 2019-ben díszpolgári címmel ismerték el.

A szombati rendezvényre lázasan készül az egész falu. A művelődési ház nagytermében arról folyt a vita, hova és hány asztal kerül majd, a hivatal előtt a bejárat fölötti feliratot csinosították, Joli és Zsuzsi pedig szakadatlan szerveztek, boltba szaladtak, intézkedtek. Joli még terítőket is vasal, a legtöbb dolgot otthonról hozzák.

Öt bográcsban pörkölt, négy üstben leves készül majd szombaton és akkor még nem beszéltünk a 30-40 féle spárgaételről, amelyet az iskola és a művelődési ház konyháján és otthonukban készítenek el az önkéntesek.

 Mi, itt huszonöten sürgünk-forgunk majd szombat reggel hattól. A főzös nap húzós lesz 

– fogalmazott Joli, aki a kezdetektől őrzi az összes fesztivál spárgás jegyzetét, ami megkönnyíti a dolgukat. A vendégek nagy része már pénteken megérkezik. Jönnek külföldről, a Hargita megyei Csíkkozmásról és Horgosról is.

A program

A XXVI. Öttömösi Spárgafesztivál szombaton 8.30-kor ünnepi szentmisével kezdődik a Kisboldogasszony Templom fennállásának 85. évfordulója alkalmából. Ezzel egyidőben 8.30-tól a sportpályán Bata Ferenc Emléktornát rendeznek. A spárgából készült ételkülönlegességek bemutatása és kóstoltatása 15 órakor kezdődik a művelődési házban. 20 órától Korda György és Balázs Klári koncert lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában