Hirdetés

2022.06.28. 11:04

Gyakran érzed fáradtnak a szemedet?

delmagyar.hu

Forrás: Pharmaforte Kft.

Mikor még érzékeljük a természet színeit, elmerülünk egy film csodálatos látványvilágában, kevesen gondolunk arra, hogy ezt a képességet elveszíthetjük, ha nem fordítunk figyelmet szemünk egészségére. Pedig előbb-utóbb mindannyian szembesülünk a látás romlásával. A fáradt szem intő jel lehet, hogy ideje gondoskodnunk szemünk védelméről!

10 természetes hatóanyag, amely óvja látásunkat 

A szem romlásának leginkább kitett emberek, akik erős fényben dolgoznak, illetve sok időt töltenek a képernyő előtt. A monitorból érkező vibráló fény, a merev nézés szemszárazságot okoz, hamar elfárad a szem. 

Az omega-3 zsírsavak (DHA, EPA) számos szembetegség megelőzésében és a száraz szem szindróma kezelésében is segítenek. Tanulmányok kimutatták, hogy az omega-3 zsírsavak fogyasztása, akár élelmiszerekben, akár étrend-kiegészítőként, segíthet csökkenteni a makuladegeneráció és a zöldhályog kialakulásának kockázatát.

Mi a DHA a szem számára?

A DHA és az EPA az emberi test minden sejtjének alkotóelemei. Az omega-3 zsírsavak segíthetnek javítani a szemben a könnyekhez szükséges váladéktermelést, miközben csökkentik a szem körüli gyulladást is.

Hogyan hat az omega-3 a szemre?

Úgy tűnik, hogy az omega-3 zsírsavak javíthatják a szem olajrétegét, amelyet a szemhéj szélén található kis mirigyek, az úgynevezett meibomi mirigyek termelnek. Ez javítja a száraz szem tüneteit és csökkenti a műkönny szükségességét.

Mely ételek tartalmaznak magas DHA-t?

Zöld leveles zöldségek, mint a spenót és a kelkáposzta. Lazac, tonhal és más olajos halak. Tojás, dió, bab és egyéb nem hús fehérjeforrások. Narancs és más citrusfélék vagy gyümölcslevek.

Lutein és zeaxantin a belső napszemüveg

A lutein a zeaxantinnal együtt különleges úton védi a szemet: a nap káros ibolyántúli sugarait nyeli el, és semlegesíti a retinában lévő szabad gyököket. Ezzel csökken a sárgafolt-sorvadás kialakulásának veszélye, ami az idősebb korban jelentkező egyik leggyakoribb szembetegség (makuladegeneráció). A szóban forgó antioxidánsok ráadásul a szem érrendszere épségének fenntartásában is szerepet játszanak. A szemben a sárgafolt tartalmazza a legmagasabb mennyiségben a luteint és a zeaxantint. Az új gyártású Bilutin-Omega kapszulái napi 25 mg luteint tartalmaznak.

Az A-, C- és E-vitaminok, a fekete áfonya antocianinjai védik a szem hajszálereinek épségét, gondoskodnak a szemlencse tisztaságáról.  

A cink, réz és a szelén olyan nyomelemek, amelyek hiányában szemfáradást tapasztalhatunk, meszesedéshez vezethet a szem ereiben. A szemben működő enzimek fontos alkotó elemei.

Étkezéssel pótolhatjuk a szem számára szükséges vitaminokat, nyomelemeket, de nem teljes mértékben. Amennyiben biztosak akarunk lenni benne, hogy minden fontos tápanyagot megkap a szemünk, érdemes olyan táplálkozás kiegészítőt keresni, amely komplex módon tartalmazza a szükséges vitaminokat, nyomelemeket.  

A Pharmaforte cég által kifejlesztett BILUTIN-Omega, amely Dr. Ősapay György gyógyszerkutató munkájának eredménye, mindezeket a hatóanyagokat tartalmazzák abban a mennyiségben, amennyit az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szükségesnek tart az egészség számára. A svéd eredetű fekete-áfonya kivonata nagy mennyiségben van a Bilutin-Omega kapszulákban, antioxidáns hatásán túl jelentősen növeli a lutein felszívódását és beépülését a szembe. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában