Helyi életstílus

2022.07.09. 20:50

Fesztiváloztak az apátfalvi pálinkafőzők - Galéria

Szabó Imre

Az apátfalvi pálinkafesztiválra mindenki elhozta legfinomabb saját főzésű italát. Fotó: Szabó Imre

Apátfalván a gyümölcspálinkák közül a szilva a legnépszerűbb – osztotta meg velünk tapasztalatait a helyi pálinkafőző tulajdonosa, Deszpot László az apátfalvi Egressy-kúriában szombaton rendezett pálinkafesztiválon. 

A faluban most először rendeztek ilyet. Deszpot László elmondta, a pálinkafőzést még az édesapja kezdte Áfész-dolgozóként, ő pedig folytatja – már nem 4, hanem 5 üsttel, de a hagyományos technológiával. A legérdekesebb alapanyag, amiből főzött, a sütőtök volt. 

A fesztivál ötlete kitűnő, hiszen pálinkát szinte mindenki főz, és ez egy kiváló alkalom a jó összejövetelre – tette hozzá.

A rendezvényt a kúria amfiteátrumában tartották, ahol kézművesek is kínálták portékáikat, illetve muzsikusok szórakoztatták a padoknál ülő, kóstolgató közönséget. A kúria épületében festménykiállítás színesítette az élményt: Gaudi Márton és Nagy Zoltán képeit tekinthették meg az érdeklődők. A vendégek étkezéséről is gondoskodtak, bográcsokban főtt az étek. Itt találkoztunk a makói Sztojkó Mihállyal, aki félig-meddig apátfalvi, és marhagulyáslevest főzött, illetve zenélt és énekelt is. Ő azonban bevallotta, soha nem iszik alkoholt, így pálinkát sem.

Összesen húszan neveztek a versenyre – tudtuk meg Szekeres Ferenc polgármestertől. A lényeg azonban nem a versengés, hanem a jó hangulatú összejövetel volt. 

Az Egressy-kúria épülete évtizedekig lepusztult állapotban volt. Örülünk neki, hogy az Alba Növszer Kft. felújította, és felajánlotta, hogy rendezvények helyszíne legyen – mondta. 

– A pálinka a magyar emberek büszkesége, a hazai gasztronómia nem képzelhető el nélküle. Itt egymásra találhatnak a hungarikumként jegyzett ital kedvelői és a pálinkafőzők, legegyszerűbben így lehet megismerkedni a pálinkafőzés titkaival és gyümölcseivel – fogalmazott a polgármester. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában