Szegedi hírek

2022.07.08. 11:38

Los Angelesben gyakorolta a robotsebészetet

Fotó: SZTE

Egy hónapot töltött Los Angeles egyik legjobb klinikáján, a USC Keck Medicine központban Babócs Dóra a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar ösztöndíjas programjának köszönhetően – derült ki az egyetem beszámolójából. Az idén végzett szegedi medikus repülő- és űrorvos szeretne lenni, a sebészetre, azon belül pedig a robotsebészetre szeretne specializálódni.

Érsebészeti osztályon szerezhettem klinikai tapasztalatot az amerikai egészségügyben. Mivel a gyakorlatvezetőm az egyik legnevesebb érsebész Amerikában, aki innovatív aorta sebészeti technikájáról híres, így rengeteg endovaszkuláris műtétben asszisztálhattam. Sok érdekes műtétet láttam, mindennap asszisztálhattam is 

– számolt be élményeiről Babócs Dóra, aki azért a sebészetet választotta szakterületéül, mert a NASA kutatásai szerint a Földön és a világűrben minden 100 vészhelyzetnek több mint fele igényelhet sebészi beavatkozást.

A szegedi egyetem hallgatója emellett angol nyelvű háttéranyagokat gyűjt és fordít magyarra a közeljövőben kiadni tervezett repülő- és űrorvostani tankönyvhöz, amelynek szerkesztése közben az ötleteit is hasznosították. Részt vett hipobárikus barokamrai méréseken is, vagyis a repülő- és hajózóállomány személyzetét vizsgálta, többek között vadászpilótákat tesztelt mentoraival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában