Természet

2022.07.10. 13:50

Különlegesség: nézzék meg, hogyan gyűrűzik a búbos bankát! - galéria

T. K.

A búbos banka védett madár, annak ellenére, hogy a populáció enyhén növekvő számot mutat. Fotó: Török János

Különleges eseményt örökített meg Török János kollégánk nemrégiben: búbos bankát gyűrűztek Sándorfalván. A madárgyűrűzés ma már meglehetősen hétköznapi tevékenység, ez segíti a szakembereket a madárvonulások tanulmányozásában. Csakhogy a búbos banka többnyire nehezen hozzáférhető helyeken költ, így a fiókákat nem egyszerű megtalálni. Márpedig ennél a madárfajnál különösen nagy jelentősége van a jelölésnek, hiszen hatalmas utat tesz meg a költőhely és a telelőhely között. Hosszú távú vonuló, ami azt jelenti, hogy az egyenlítőn túl telel. Az ilyen madarakról még nincs elegendő információnk, ezért hasznos, ha minél több példányt meg tudunk jelölni – magyarázta Tokody Béla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi csoportjának titkára. 

A búbos banka egyébként a több ezer kilométeres távolságot rendkívül gyorsan megteszi, hi­­szen március végén már a költőhelyén látható. Hűséges otthonához: általában visszatér előző fészkéhez, vagy ahhoz nagyon közel alakít ki újat. Leginkább földközelben szeret fészkelni, bármilyen alkalmas faodúban, üregben, kő­­rakásban költ. Sándorfalván egy mesterséges odúban rendezkedett be a madárpár, amelynek nyolc fiókáját most meggyűrűzték. Ők már kiröpülés-közeli állapotban vannak, tanulják az önálló táplálkozást is. Hamarosan laza csoportokban keresik majd maguknak a táplálékot, így szüleiknek lesz még idejük egy újabb fészekalj felnevelésére. A második madárcsapat azonban általában már nem ilyen népes, akkor már csak 3–5 fióka bújik ki a tojások­ból. Mivel azonban közel egy hó­naposan ők is kirepülnek, még nekik is lesz idejük felerősödni a hosszú vándorútig. 

A búbos banka vé­dett madár, annak ellenére, hogy a populáció enyhén növekvő számot mutat. Ez a faj jól alkalmazkodott a természet változásához: akár lakott területen, kiskertekben is képes fészkelni. Jelenleg csaknem 15 ezer pár költ hazánkban. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában