Helyi életstílus

2022.08.01. 20:00

Értékes előadásokat kínálnak a szoptatás világhetén

Egész héten programokkal várja a gyermektervezés előtt állókat, a várandósokat és az édesanyákat az Aranykapu Műhely a szoptatás világhete alkalmából. Hétfőn például a gyermekágyas időszak megtervezéséhez kaptak segítséget a jelenlévők.

Kiss Anna

A dúlák hangsúlyozták, a szoptatás nemcsak táplálékot jelent, hanem a baba idegrendszerére is jó hatással van. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: [email protected]

A szoptatás alapjaival, a korai kötődéssel, az alvás és a szoptatás szoros kapcsolatával, valamint a hordozással is foglalkoznak a szoptatás világhete alkalmából szervezett programokon a szegedi Aranykapu Műhely szakemberei. Az első előadáson hétfőn a védettségről és a megtartásról volt szó. Mezőné Gyenes Andrea és Dobó Renáta dúlák arra hívták fel a jelenlévők figyelmét, hogy ne csak szülési tervvel készüljenek a várandósok, hanem a gyermekágyas időszakra is készítsenek egy tervet, amit mutassanak meg és beszéljenek át azokkal a személyekkel, akik a szülés utáni 6 hétben a segítségükre lesznek.

Mivel ez az időszak az édesanya és a gyermek közötti kapcsolat kialakulásáról, megerősödéséről, illetve a kismama testi-lelki regenerációjáról szól, ezért a terv elkészítésekor a legfontosabb szempontnak annak kell lennie, hogy az édesanya hogyan érzi majd igazán jól magát, mi az, amire vágyik. Megjegyezték, számtalan kommunikációs nehézséget el lehet kerülni egy ilyen tervvel. 

Figyelmeztettek, át kell gondolni azt is, hogy melyek azok a teendők, amelyekkel a 6 hét alatt biztosan nem tud foglalkozni az anya, ilyen a takarítás, a főzés és a hivatalos ügyek intézése is. Ezeknek a heteknek csakis a pihenésről, a szoptatásról, az együttlétről kell szólniuk – mutattak rá.

Azt tanácsolták a várandósoknak, hogy a szülést követő hetekben ne üljenek fel hirtelen, hanem az oldalukra fordulva, magukat szép lassan felsegítve üljenek fel, így elkerülhetik a belső sérüléseket. Jelezték, a csontokkal is foglalkozni kell, ebben a regenerációs időszakban érdemes ellátogatni például egy csontkovácshoz.

A szoptatás is szóba került, amiről azt mondták, hogy az biológiai norma, a fajfenntartás része, éppen ezért minden nő képes rá, csak szükség van hozzá önbizalomra és támogató közegre, anélkül nem fog sikerülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában