Vásárhelyi művészek

2022.08.11. 18:10

Fogarassy Judit és Návay Sándor kapja a Boldog Gizella-díjat

Idén Fogarassy Judit táncművész, balettmester, koreográfus és Návay Sándor szobrászművész vehetik át a Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítvány által létrehozott Boldog Gizella-díjat.

Kovács Erika

Kószó Péter, az alapítvány elnöke méltatta a két kitüntetett életútját. Fotó: Kovács Erika

Kószó Péter, az alapítvány elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a hagyományoknak megfelelően, augusztus 19-én 18 órakor a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban adják át a díjakat.

– A Boldog Gizella-díjat azok a vásárhelyi polgárok kaphatják meg, akik személyiségükkel, életútjukkal, munkájukkal Hódmezővásárhely megbecsülését élvezik. A díj példát adhat mindenkinek, akinek fontos Hódmezővásárhely múltja, jelene és jövendője – hangsúlyozta Kószó Péter. Az odaítélt díj a város iránti hűséget is szimbolizálja.

A 2018-ban alapított díj kitüntetettjei díszes oklevelet, bronz plakettet és egymillió forintot vehetnek át. A díjazottakra a városlakók tehetnek javaslatot, idén több mint 50 polgárt ajánlottak a kuratórium figyelmébe, akik közül most két művészt tüntetnek ki.

Fogarassy Judit táncművész, balettmester, koreográfus 1951-ben született Sátoraljaújhelyen. Hároméves korában került kapcsolatba a klasszikus balettel. Középiskolába Békéscsabára járt, a felsőfokú tanulmányait az Amerikai Egyesült Államokban végezte. 1980-ban tért haza Magyarországra, ahol az Állami Balett Intézet pedagógus tagozatán klasszikus balettmesteri képesítést szerzett. Azóta, vagyis 42 éve Hódmezővásárhelyen dolgozik táncpedagógusként és koreográfusként. 1987-ben létrehozta a Fogarassy Judit Balett és Jazztánc Stúdiót, ahol azóta neveli a fiatalokat a tánc és a művészetek iránti nyitottságra.

Návay Sándor szobrászművész 1955-ben született Hódmezővásárhelyen. Kreativitására már az általános iskolában felfigyeltek. Középiskolai tanulmányait a Bethlen Gábor Gimnáziumban kezdte, majd a szegedi Tömörkény István Művészeti Gimnáziumban folytatta. A főiskola elvégzése után a különböző lehetőségek ellenére, szíve visszahúzta szülővárosába. Szobraival, kisplasztikáival rendszeresen részt vett hazai és nemzetközi kiállításokon, biennálékon, alkotásait jól ismerik a vásárhelyiek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában