Népzene és táncház minden nap

2022.08.26. 17:34

Fonó, ahol mindenki táncra perdül a SZIN-en

Ha igazán magyaros bulira vágynak a SZIN-ezők, akkor a Fonó – Világzenei Színpadot ajánljuk számukra, ahol főként népzene, néptánc és autentikus cigányzene várja őket. A koncertek után pedig táncházban lehet ropni egészen hajnal 3-ig.

Kiss Anna

A koncertek után hajnalban, körülbelül 1 órától minden nap táncház van. Fotók: Sándor Judit

incs olyan színpad a SZIN-en, ami előtt ne ringatnák a csípőjüket a fesztiválozók, vagy ne ugranának a magasba egy-egy szám közben, de az 5 színpad közül jelentősen kiemelkedik a Fonó – Világzenei Színpad, az előtt ugyanis mindenki táncra perdül. Nem véletlen ez, hiszen olyan előadók lépnek fel a 4 nap során, mint a Random Trip X Solére, Lil Frakk, MC Kemon, Vavra Bence, a Parno Graszt, a Cimbaliband, a Fool Moon, a Gypo Circus és Laiho. 

Parno Graszt a Fonó színpadon. Fotó: Sándor Judit
 

Sőt, a koncertek után hajnalban, körülbelül 1 órától minden nap táncház van. Csütörtökön például a Tiszavirág Néptáncegyesület hívta táncba a fesztiválozókat, akiknek a Sergő Zenekar húzta a talpalávalót. Lapunknak Tóth Gábor, a Tiszavirág Néptáncegyesület vezetője elmondta, szeretnék közelebb vinni a laikusokhoz a népzenét és a néptáncot, éppen ezért magyarországi polgári táncokkal indították a táncházat, mert ezek könnyen megtanulhatóak, majd a folytatásban a moldvai táncok következtek, amelyek szintén gyorsan elsajátíthatóak és jó hangulatúak. Továbbá szintén azért, hogy közelebb vigyék a táncot a laikusokhoz, az egyesület táncosai nem népviseletben, hanem egységes öltözékben vannak jelen.

Elárulta, a színpadi átállások alatt is láthatók a táncosaik, akik kalocsai és felcsíki koreográfiát, méhkeréki férfitáncokat, valamint cigánytáncot adnak elő a Civil Falu standjai között lévő színpad előtt. Elmondta, a Tiszavirág következőnek szombaton tart táncházat, akkor a Juhász Zenekarral közösen teszik ezt.

Ma a Szeged Táncegyüttes táncosaival találkozhatunk a négynapos fesztiválon, a MárTones népzenei együttessel közösen tartanak majd táncházat hajnalban. Gombos András, a Szeged Táncegyüttes vezetője arról számolt be lapunknak, hogy négy csoportjukkal vannak jelen a SZIN-en, a Bodzavirággal, a Szeniorral, az Arany-Zsendicével és a Ficergőkkel. Kiemelte, nagy örömükre és szerencséjükre már nem először lehetnek jelen a fesztiválon, ahol a bemutatók mellett táncházzal is várnak mindenkit.

Tegnap a Sergő zenekar húzta a talpalávalót a táncházban. Fotó: Sándor Judit
 

Megjegyezte, szerdán már volt bemutatójuk, valamint táncházat is tartottak a Fanfara Complexa zenekarral közösen, amelynek igen nagy sikere volt a fiatal és a kevésbé fiatal korosztály körében is.

Gombos András hangsúlyozta, a szervezők a kezdetektől sokszínű fesztiválprogramot állítottak össze, a fantasztikus palettában minden zenei irányzatot és zenéhez köthető mozgást megtalálhatunk. Így a népzenébe és a néptáncba is bepillantást nyerhetnek azok a SZIN-ezők, akik korábban nem ismerték a népi kultúra ezen ágát, később pedig ismerős emlékként jöhet elő számukra, ha bárhol népzenét hallanak vagy néptáncot látnak – tette hozzá.

A Fonónál egy óra után is áll a bál. Fotó: Sándor Judit
 

Érdemes tehát minden nap ellátogatni a SZIN-en a Civil Faluban lévő színpadhoz, ahol ma 18 órakor a Frederik Cornelius Trió előadásával indul a buli, majd a folytatásban a Szilárd Piano Projekt, a Fool Moon, a Konyha és a Gypo Circus lép fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában