Ázsiai kalandjaim 3.

2022.08.02. 21:45

Képeslapok Kambodzsából

Arany T. János

Kambodzsai vidéki gyerekek. A csatorna felszínét majdnem teljesen benőtte valamilyen vízinövény. A fiúk saját építésű tutajon indultak el a nagy kalandra. Fotó: Arany T. János

A gyerek mindenhol gyerek és minden körülmények között feltalálja magát. Ahogy mondani szoktuk, elvan a gyerek, ha játszik. A Tisza, vagy bármely más folyó-, vagy állóvíz mellett élő gyerekek a nyári hőségben a vízben keresnek menedéket. Így tett ez a két kambodzsai fiú is, akivel néhány éve találkoztam a valahol a nagy kambodzsai vidék közepén, már meg nem mondom, hogy hol.

A csatorna környékén akkora élet volt, mint egy nagyváros főutcáján. Állatokat hajtottak ide-oda. Az asszonyok ruhát mostak, mellettük a gyerekek ugráltak a vízbe. A kisebbek meztelenül, a nagyobbak ruhástól. A fényképezőgép láttán néhányan produkálták is magukat, vagánykodtak rendesen. 

Egy újabb utazási jótanács következik: az unalomig jól ismert látnivalók mellett mindig szakítsunk időt arra, hogy megismerkedjünk a helyiek hétköznapjaival. Még ha csak felszínes lesz is ez az érdeklődés, akkor is meghálálja magát. Angkorvat, Ázsia legnagyobb vallási épületkomplexuma árnyékában méltatlanul kevés figyelem irányul a kambodzsai vidékre, ahol tulajdonképpen semmi sem történik, de az olyan bájosan. Mint a többi Délkelet-ázsiai országban, itt sem siet senki sehova, kapkodásnak nyoma sincs. Mi se kapkodjunk, üljünk le egy kicsit nézelődni, amikor csak tehetjük!

Címkék#kambodzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában