Játszva erősíti a közösségeket a Kooperáló

2022.09.20. 17:30

Évről évre több ezer fiatallal alkot, gondolkodik, dolgozik együtt Kállai Ákos

A diákokat és a felnőtteket egyaránt izgalmas programokkal várja az idei évadban is a Kooperáló színházpedagógiai alkotótér. Alkotóműhelyek, osztálytermi előadások, közösségépítő programok is szerepelnek a gazdag kínálatban.

Koós Kata

Kállai Ákos színházpedagógus öt éve erősíti a közösségeket a játék és a közös alkotás eszközeivel. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A Szegedi Nemzeti Színház Kooperáló alkotótere játszva épít közösséget, biztosít lehetőséget a feszültség-levezetésre, fejleszt önismeretet, reagál korunk kihívásaira és enged bepillantást a színházi alkotófolyamatokba. 

Változó világunkban a közösség az egyik legfontosabb erőforrásunk. Hogy jól működjön, szeretetteljes figyelemre, elfogadásra és jó kommunikációra van szükség. Ezek azok az értékek, amelyeket a Kooperáló már ötödik éve igyekszik erősíteni a játék és a közös alkotás eszközeivel. Évről évre több ezer fiatallal és felnőttel dolgozunk, gondolkodunk, játszunk együtt

 – mondta el lapunknak Kállai Ákos színházpedagógus, az alkotótér vezetője. 

Az idei évadban az általános iskolásokat a Placc, a középiskolásokat a Bázis elnevezésű, hétvégi színházi alkotóműhelybe várja. A foglalkozások ingyenesek, de előzetes jelentkezés szükséges a részvételhez, amit a színház honlapján tehetnek meg a fiatalok péntekig. – A kamaszokkal előadást is készítünk, a kisebbek számára a műhely az önfeledt játék és kikapcsolódás helyszíne. Nem tartok válogatást, bárkit szeretettel látok, aki jelentkezik – hangsúlyozta a színházpedagógus. 

Az évad újdonsága a Szövet elnevezésű, önismereti alkotóműhely, amelyet kimondottan felnőttek számára hirdetett a színház. 

Január végéig tart az önismereti folyamat, amely során kreatív, játékos módon, a színházi módszertan segítségével vizsgáljuk meg életünk azon mechanizmusait, amelyek meghatároznak bennünket. Hogy melyek azok, amelyeket szeretnénk elengedni vagy éppen beépíteni mindennapjainkba

 – részletezte Kállai Ákos. 

A Kooperáló nemcsak a színház falain belül kínál programokat mindenekelőtt a fiatalságnak, gyakorlatilag „házhoz viszik” az alkotás örömét. Nagy népszerűségnek örvendtek az elmúlt években az osztálytermi előadások, amelyek a kamaszokat érintő problémákra reflektáltak. A Töréspont a tanár-diák, a Fedezék előadás a diák-diák konfliktust dolgozta fel. A tavalyi év nagy sikere pedig a Szókratész című előadás volt, amelyet Platón Szókratész védőbeszéde című műve ihletett. – A diákokkal interaktív módon arról beszélgetünk, hogy mit jelent számukra a boldog élet, mik az ismérvei és a feltételei – részletezte a színházpedagógus, aki Molnár Erika és Sziládi Hajna színésznőkkel játssza a darabot. 

Mindemellett a teátrum előadásaihoz kapcsolódó színházpedagógiai foglalkozásokat is kínál az alkotótér a fiatalságnak, amelyek során idén A bűvös vadász, a Hegedűs a háztetőn, a Kakukkfészek és a Rokonok című produkciók befogadásában, feldolgozásában segítik a diákokat. 

Tavaly nagyon sok osztályközösség jelentkezett a Visszajátszó elnevezésű programunkra is, amelynek keretében  közösségépítő foglalkozásokat kínáltunk, hogy minél jobban működhessen a tanév során a közösségi dinamika. Mindemellett a színház együttműködik az egyetem joghallgatóival is. A Kortársaktól Kortársaknak elnevezésű munkacsoporttal középiskolásoknak szánt foglalkozásokat valósítunk meg, ahol a színház színészeinek közreműködésével a bántalmazás, az áldozathibáztatás és a felelősség kérdéskörét vizsgáljuk

 – részletezte a Kooperáló vezetője. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában