Ismeretterjesztés

2022.10.17. 10:34

Fókuszban az emésztőrendszer

Szepes Zoltán gasztroenterológus a táplálkozás és az egészség kapcsolatáról beszélt az Életmódváltásért a Dél-Alföldön Egyesület rendezényén.

Kiss Anna

Fotó: Unsplash

Az egészség megőrzését és a betegségek megelőzését tűzte ki célul az Életmódváltásért a Dél-Alföldön Egyesület, amely őszi, a Café Radnótiban szervezett programsorozatával ehhez kíván szakmailag hiteles információkat adni. Az elsősorban fiatalokra koncentráló eseménysorban a népszerű kvízjátékok mellett fajsúlyos témák is előkerülnek, így legutóbbi vendégük, Szepes Zoltán gasztroenterológus a táplálkozás és az egészség kapcsolatáról adott számot.

Az egyetemi docens szerint a helyes táplálkozási szokások kialakításában a mérték és a rendszeresség a meghatározó, valamint az, hogy ne előregyártott, félkész termékeket együnk, hanem főzzünk. Megerősítette, hogy a túlsúly az egyik legveszélyesebb faktor egyes anyagcserezavarok kialakulásában, amely szív és érrendszeri panaszok kialakulásához vezethet, nem beszélve a cukorbetegségről.

Rámutatott, minél fiatalabb korban keletkezik a túlsúly, annál nehezebben kezelhető pusztán életmódváltással. Jelezte, az életmódváltás során nemcsak a bevitelt, hanem a leadást is figyelni kell, tehát fontos, hogy arányba kerüljön a kalóriabevitel és a megfelelő sport, így sokkal kevesebb problémával szembesülhetünk idősebb korban. Kiemelte, ma már ebben szakemberek segítségét tudjuk kérni, ám a legfontosabb, hogy az elhatározás elég erős legyen a fogyni szándékozóban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában