Hagyomány

2022.10.15. 17:59

Összejöttek Bogárzón a gazdák - fotógaléria a terményáldásról

Szombaton megkondult a bogárzói templom harangja: terményáldásra és gazdatalálkozóra hívták a környék lakóit, újra élettel telt meg a Makót körbeölelő tanyavilág egyik központja.

Szabó Imre

A bogárzói rendezvényt idén is a sokszínűség és a jó hangulat jellemezte. Fotó: Szabó Imre

– Ilyenkor összejönnek a vidék lakói, hogy kifejezzék hálájukat az idei termésért – mondta az egyik szervező, a helyben élő és gazdálkodó Mészáros Sándorné. A szombati rendezvény sorrendben már az ötödik volt, és immár nemcsak a közvetlen környékről, de például a Dunántúlról és Pest megyéből is érkeztek ide vendégek. 

– A gazdaélet szép, de küzdelmes – osztotta meg velünk tapasztalatait. Hozzátette: öröm számukra, hogy évről évre jönnek fiatalok letelepedni, kipróbálni ezt az életformát. 

– Jelenleg Bogárzón 25 család lakik, az egész Makó környéki tanyavilágban pedig mintegy kétszáz – tudtuk meg.

Vass Gábor, a Csanád és Térsége Gazdakör elnöke azt mondta, bár az idei év az időjárás szempontjából nagyon rossz volt, az aszály óriási pusztítást végzett a földeken, azért bizakodnak. 

– A kukorica kilencven-száz százaléka odalett Csanádban, a napraforgó hatvan-hetven százaléka úgyszintén. Még örülhetünk annak, hogy a gabonafélék felét be tudtuk takarítani – sorolta. A földeken egyébként még két-három hétig van munka. Azt is elmondta, a gazdaköri tagok közül is csak kevesen élnek már tanyán. A hagyományokat azonban igyekeznek ápolni.

Az ilyenkor szokásos szentmise előtt, amire a gazdák jelképesen elhozták terményeiket is, Sipos József növényorvos, címzetes egyetemi docens beszélt. 

– Az idei év kihívásokkal teli volt. A természet megmutatta erejét, ami felhívta a figyelmet az öntözés, a víztakarékos talajtechnológiák fontosságára, illetve arra, hogy a növénykultúrában és a kártevők elleni védekezésben is alkalmazkodnunk kell a klíma változásaihoz – foglalta össze a Délmagyarországnak a lényeget. 

– Fontos a mértékletesség, meg kell becsülni a teremtett világ értékeit, és fontos az összefogás is – hangsúlyozta.

A napot a délelőtti rendezvényeket követően az Agrárkamara által szervezett gazdafórum és kulturális műsor tette színesebbé, és amint az már hagyomány, elhozták portékáikat a helyi kézművesek, termelők is. A gazdakör bográcsos ebéddel és palacsintával vendégelte meg a résztvevőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában