Tökfaragás

2022.10.30. 11:36

Töklámpással köszöntötték a halloweent

Halloween-partit tartottak a makói Maros-parton, illetve a kiszombori könyvtárban. Mindkét helyen remekül érezték magukat a gyerekek.

Szabó Imre

– Korábban otthon sosem faragtunk tököt, ez az első alkalom, hogy ilyesmivel próbálkozom. Nagyon kíváncsi vagyok, miként sikerül – mondta a Maros-parti strand büféjének földszinti részén alkotó Benke Laura, a Kálvin-iskola 10 éves diákja. A nővérével együtt vett részt a most először szervezett halloween-partin. Amikor szóra bírtuk, a munka nagyján már túl volt, épp a szemeket és a szájat rajzolta a kivágáshoz a tetején már megbontott, kimagozott sütőtökre. Lelkesen dolgozott.

A Makó és Térsége Turisztikai Egyesület által szervezett rendezvényre szombaton reggeltől egészen éjfélig várták az érdeklődőket. Rozsnyai Éva, a civil szervezet egyik tagja, egyben önkéntese azt mondta, napközben elsősorban olyan programokat tartottak, amelyek az egész családnak szóltak. A tökfaragáson kívül különböző dekorációkat készíthettek, lehetett denevér és tökformákat rajzolni viasszal, és platánleveleket is hoztak, amelyre szellemfigurákat rajzolhattak, de csuhébabát is készítettek.

– A szombat a családoké volt, jó, ha jó levegőre tudnak jönni a szülők és a gyerekek és közben közösen alkothatnak – mondta. Kérdésünkre, mi szerint a halloween mint ünnep gyakran viták kereszttüzében áll, mert nem magyar hagyomány, azt válaszolta, mindenkinek javasolja a kvízek kitöltését, amelyekből az ünnep eredete megismerhető, egyébként pedig egyszerűen egy vidám napot akartak szervezni.

A rendezvénynek a strandon kívül volt még egy helyszíne, a lombkorona sétány. Ott szelfipont várta az érdeklődőket, este pedig az elkészült töklámpásokkal kivilágították az egész sétányt.

A könyvtárban állt a bál
Kiszomboron, mivel a művelődési házat éppen felújítják, a helyi könyvtárban rendeztek halloween-bulit a gyerekeknek. A másfél órás rendezvényen 28-an vettek részt – aki közülük jelmezben érkezett, rögtön csokit kapott. A csapatoknak olyan feladatokat kellett megoldaniuk, mint a rémszem-egyensúlyozás, a lufik célba sepregetése vagy a seprűn lovaglás és a zsákban futás. Kisebb fejtörést az okozott, amikor két különböző méretű tök súlyát – 4,7 és 0,15 kiló – kellett megsaccolniuk. Közben fogyott némi csoki, cukor, gumicukor, ezekből búcsúzóul jutott a zsebekbe is a hazaútra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában