Az élet küzdelem

2022.11.30. 21:45

A kormorán végzete

A kormoránok a területüket védik és ebben meglehetősen határozottak, de a sörétes elől nem menekülhetnek.

Az élet szüntelen küzdelem. A művészi felvételen az látszik, hogy egy kormorán belecsíp egy kócsag lábába. Ami nem látszik, hogy a madarak a Kiskunsági Nemzeti Parkban, a Tömörkény és Baks határában található Csaj-tónál, a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet egyik legjelentősebb vizes élőhelyén az élelmen veszekednek. A kormoránok a területüket védik és ebben meglehetősen határozottak, hiába nagyobb náluk a kócsag, csapatostul esnek neki, ha kell. 

Területét védi a kormorán. Még a nála nagyobb kócsagnak is nekimegy. Fotó: Török János

A kormoránokat nagyon nem kedvelik a halgazdaságok és halastavak üzemeltetői. Az Európa északi területeiről érkező halfogyasztó madarak tömeges jelenléte évről évre nő, útjuk során a Kárpát-medence – az enyhe telek miatt – igazi svédasztal. A fehértói halgazdaságnál, a Szegedfish Kft.-nél is jelentős károkat okoz a madár. Csak ott decemberig mintegy 1600 kormoránt tudtak kilőni a zöldhatóság engedélyével. Novembertől nagy kárókatona riasztást és gyérítést végez a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége hivatásos halőri csapata. A halállomány védelme érdekében akadályozzák meg vizeinken a kormoráncsapatok tartós jelenlétének kialakulását. Így aztán a kormoránt utoléri a végzete. Hiába csípett bele a kócsag lábába és zavarta el, végül a vadász sörétes puskája elől nem menekülhet.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában