Zöldséges, gyümölcsös, balkon

2022.11.04. 17:55

Három év legszebb kertjeit díjazták Csongrádon - fotók

A kertművelők három kategóriában mutathatták meg birodalmaikat.

Majzik Attila

A díjazott gyümölcsös - a másik két kategória nyertes kertjéről is találnak fotókat galériánkban. Idén is sokan mutatták meg kertjeiket. Fotó: DM

A járványhelyzet miatt 2020-ban és tavaly is elmaradt a Legszebb konyhakertek program eredményhirdetése, így most három év terméséből válogathattak az ítészek. A kertművelők három kategóriában mutathatták meg birodalmaikat, a zöldséges és gyümölcsös mellett balkonon termesztett növényekkel is lehetett pályázni a tizedik alkalommal meghirdetett versenyen.

Bedő Tamás polgármester megköszönte Máté Attila képviselőnek, ahogy szárnyai alá vette ezt a programot. A városvezető kiemelte, bár a kertművelők idősödnek, mintha reneszánszát élné a kertészkedés.

– Egyre több fiatal és középkorú nevel növényt hobbiból, mert jó elfoglaltság kiskertet művelni. Ezt bizonyítja, hogy három mezőgazdasági bolt is megél a városban – fogalmazott a polgármester.

Máté Attila, a program szervezője arról számolt be, hogy az elmúlt tíz évben nagyjából kétszázan neveztek a versenyre, és minden évben vannak új indulók. Mint elmondta, mivel az utóbbi két évben nem volt eredményhirdetés, ezért az utolsó három évet egyszerre díjazták. Balkon kategóriában Kovácsné Gyovai Ibolya, a gyümölcsösök között Ujszászi Imre, a zöldségesek között pedig Márton Sándor és felesége kertje lett a legszebb.

– A feleségemmel 48 éve vagyunk házasok, együtt műveljük a kertet is. A gyümölcsfáink előtt tulipán, nárcisz és jácint hívja a méheket, utána csemegeszőlőnk van, hátul pedig a zöldséges: spenót, sóska, saláta, karalábé, batáta, burgonya, borsó, bab, paszternák, kapor, torma és tökfélék. Nálunk minden van. A növényeket társítva ültetjük, egyik védi a másikat, ezt még az édesanyámnál láttam – mesélte győztes kertjéről Márton Sándor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában